Frissen Zalából

2021.11.05. 11:25

„Hasznosították” a talált pénztárcákat, eljárás indult két személy ellen is

Bankkártyát, pénztárcát találtak, nem adták le, hanem használatba vették; büntetőügy lett az esetekből.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett egyik történet ez év április 2-án Zalaegerszegen esett meg. Egy 19 éves fiatalember utcai padon felejtett pénztárcára lelt, s benne személyi igazolványt, vezetői engedélyt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát, no meg kettő bankkártyát. Bár minden adott volt, hogy a tárcát visszajuttassa tulajdonosának, nem ezt tette, hanem a bankkártyákkal vásárolni kezdett. Ez egyiket 14 esetben használta, míg a másikkal 15-ször vásárolt gyorsétteremben, élelmiszerboltban, benzinkúton, illetve étel- és ital automatánál kisebb tételekben, így összesen 16 ezer forintot meghaladó kárt okozott. A férfi a bankkártyák kivételével a pénztárcát az okmányokkal együtt a zalaegerszegi parkerdőben eldobta. Tettéért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat ellene.

A másik esetben egy 47 éves beleznai nő csábult el. Az asszony ez év május 21-én délután fél öt körüli időben Nagykanizsán egy Kalmár utcai áruházba ment vásárolni a férjével. A bevásárlókocsik tárolójánál észrevették az egyikre felakasztott bevásárló táskát, amit tulajdonosa nem sokkal korábban felejtett ott. Ekkor a férje az üzletbe bement vásárolni, míg az asszony a talált táskába belenézett, majd ahelyett, hogy a táskát az áruház biztonsági szolgálatánál leadta volna, kivette belőle a személyes okmányokat, bankkártyát és négyezer forintot rejtő pénztárcát, amiből kiemelte a pénzt, aztán a tárcát Nagykanizsán a Szent Imre utca környékén eldobta. Szerencsére egy járókelő megtalálta a tárcát, és visszajuttatta a károsulthoz, ugyanis a tulajdonosának munkahelyén leadta, így csak négyezer forint kár keletkezett, ami a nyomozás során nem térült meg. Ez esetben a Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat a beleznai nő ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában