kéményseprés

2021.09.14. 11:00

Kémény és ellenőrzés – A lakosságnak ingyenes, de kérni kell

A kéménysepréssel kapcsolatos szabályok az elmúlt években sokat változtak, ezért a fűtési szezon közeledtével a katasztrófavédelem a legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

ZH

A kéményseprők szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van. Ha valaki családi házban él, és oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet (cég, egyéni vállalkozó), akkor a kéményseprői szolgáltatás ingyenes, és az ingatlantulajdonos kérésére végzik el. Ehhez időpontot kell foglalni. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni! Zala megye egész területén a katasztrófavédelem végzi a kéményseprést!

Az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már kötelező, a fűtőeszköztől függően egy- vagy kétévente kell ellenőriztetni, és a szolgáltatásért fizetni kell. Ezt már viszont nem a katasztrófavédelem, hanem kéményseprőcégek végzik, az elérhető szolgáltatókról a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon lehet tájékozódni.

Társasházi lakások esetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprői szolgáltatás ingyenes, ennek időpontjáról előzetesen értesítik a lakókat. Azokban a társasházi lakásokban, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, ugyanez a rend, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére csatlakozik, akkor arányosan, például tízlakásos társasház esetén a munkadíj tizedét kell kifizetni.

Ha valaki nem szereti az internetes ügyintézést, megteheti telefonon is, keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában