Tilos!

2021.07.29. 15:00

Tűzveszélyes lámpás

Tilos a kívánságlámpások használata, erre hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

ZH

A nyár a szabadtéri rendezvények, az esküvők, koncertek, vásárok és baráti találkozók időszaka is. Ezek néha több száz látogatót is vonzanak, kisebb területen sok ember gyűlik össze, ezért lényeges, hogy a programok szervezői odafigyeljenek a biztonságra. A rendezvények szervezői gyakran formabontó akcióval szeretnék emlékezetessé tenni a nagy napot, a rendezvényt. Idekapcsolódik az úgynevezett kívánságlámpások használata, a napokban pedig éppen egy ezzel összefüggő megkeresés érkezett a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz. Fontos tudni, hogy az Országos tűzvédelmi szabályzat alapján a meleg levegő felhajtó hatásán alapuló, nyílt lánggal működő repülőszerkezet – a hőlégballon és a hőléghajó kivételével – nem üzemeltethető. Tehát az irányítás nélkül, nyílt lánggal működő repülőszerkezet nevesített, használata pedig tiltott. Mivel az égi lámpások működésükből adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért ezek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban. Használatuk százezertől egymillió forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

Zala megyében jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom, de a péntek éjfélig érvényes hőségriasztás, valamint a tartós kánikula okozta szárazság miatt egy-egy ilyen kívánságlámpás felengedése akár jelentős anyagi károkat is okozhat a mezőgazdasági, erdős vagy egyéb szabadtéri területeken, esetleg a lakókörnyezetekben, és akár még égési sérüléseket is előidézhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában