Frissen Zalából

2021.05.13. 11:30

Civil ruhás rendőrök is közreműködtek a baleset-megelőzési akcióban Egerszegen és Lentiben

A megyeszékhelyen gyakran közlekedők számára ismerős jelenetek zajlottak kedden is a Kovács Károly téren. A négysávos úton az autók között percenként vágnak keresztül a gyalogosok, mégpedig korra, nemre tekintet nélkül.

Arany Gábor, Korosa Titanilla

Megyénkben szerdán két városban, Zalaegerszegen és Lentiben zajlottak az ellenőrzések. Felvételünk az egerszegi Kazinczy téren készült.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg

Ebben csak rövid ideig ­tartó szünetet eredményezett tegnap délután fél kettő tájt a rend­őrségi járőrautó és két egyenruhás felbukkanása az áruház sarkánál. Ám amikor a feladatuk elszólította őket posztjukról, minden újrakezdődött. Egy idős, láthatón nehezen lépkedő nő telefonját a jobb fülére szorítva beszélgetésbe merült, és körültekintés nélkül indult keresztbe az úton, pedig a túloldalról a civil ruhás rendőrök próbálták figyelmeztetni, de ez nem jutott el hozzá. Aztán átérve csodálkozó arccal hallgatta, amint igyekeztek elmagyarázni neki, hogy az életét tette kockára.

Megyénkben szerdán két városban, Zalaegerszegen
és Lentiben zajlottak az ellenőrzések. Felvételünk az egerszegi Kazinczy téren készült. Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A Zebra terv nevű ba­leset-megelőzési akcióban a frekventált helyeken ellenőrzik kollégáink a közlekedési szabályok betartását a gyalog­átkelőhelyeknél – mondta bevezetésképpen Soós Szabolcs rendőr alezredes. – Mint látható, hiába van közel a kijelölt átkelőhely, a gyalogosok gyakran nem veszik igénybe – tette hozzá az egerszegi kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Ezenkívül természetesen a gépjárművezetőkre is figyelünk, hogy megfelelő sebességgel közelítsék meg a zebrát, adják meg az elsőbbséget a gyalogosoknak. Az akcióban civil ruhás rendőrök is részt vesznek, a szabályszegések bizonyítására felvétel készül – tette hozzá.

Zalaegerszegen két napon összesen tíz helyszínen, forgalmas útszakaszon tartottak fokozott ellenőrzést.

A megyei főügyészség tájékoztatóiban rendszeresen szerepelnek gyalogosgázolások miatti vádemelésekről szóló hírek. Tavaly június 23-án dél­előtt Letenyén a Bajcsy-Zsilinszky út 11. előtti zebrán gázolt el gyalogos nőt autójával egy 51 éves tótszentmártoni nő. A balesetben a gyalogos maradandó testi fogyatékosságot szenvedett. Egy 47 éves keszthelyi nő tavaly március 2-án Keszthelyen, a Vásár tér 6/a előtti zebránál személy­autójával fékezés nélkül két gyalogost ütött el. A gyalogos férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, a nő súlyos sérülést szenvedett.

Lenti

Lentiben is megszervezték a baleset-megelőzési akciót, melynek során elsősorban a nagyobb forgalmú gyalogátkelőhelyeknél voltak jelen a rendőrök tegnap 9-től 15 óráig. A város más, forgalmas helyszínein is megjelentek ugyanakkor a rend őrei, például a Kossuth út és az Akácfa utca kereszteződésénél, ahol a Rédics felé közlekedőkre figyeltek. A Spar Szupermarketnél a lentikápolnai városrész felé, a Vörösmarty utcában pedig a Kossuth út irányába haladókat ellenőrizték.

Balogh Katalin főtörzsőrmester ellenőrzi Gaál Albert jogosítványát
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A Lenti Rendőrkapitányság illetékességi területén lebonyolított közlekedésbiztonsági akcióról Komláti Beatrix rendőr őrnagy, a kapitányság közlekedésrendészeti alosztályának vezetője nyilatkozott. Elmondta azt is, hogy Magyarország közútjain a statisztikák szerint évente közel 2500 gyalogost érintő közúti közlekedési baleset történik, aminek következtében 150 ember veszti életét. A balesetekben érintett 2500 gyalogosból mintegy ezret zebrán ér baleset. Ha a zebrán ütnek el gyalogost, az esetek mintegy 2,5 százaléka halálos kimenetelű.

– Ezek a balesetek a gyalogosok részéről figyelmetlenségből adódnak, abból, hogy hirtelen lelépnek az úttestre, a gépjárművezetők részéről pedig a tilos jelzésen, tiltott helyen való áthaladás, illetve a sebesség helytelen megválasztása, s abból következően a rövid féktávolság az ok – magyarázta Komláti Beatrix. – A Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési akcióval szeretnénk felhívni a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy kellő óvatossággal, figyelemmel, és mérsékelt sebességgel közelítsék meg az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. Emellett a gyalogosokat is szeretnék figyelmeztetni arra, hogy nagyon körültekintően és szabályosan haladjanak át a gyalogátkelőhelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában