nem játék...

2021.02.26. 13:48

Szándékos megtévesztés! Kamu riasztás mozgósította a zalai tűzoltókat

Ismét szándékosan megtévesztő telefonhívás érkezett a napokban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Február 24-én, a hajnali órákban a betelefonáló közölte, hogy tűz ütött ki egy zalaegerszegi társasház harmadik emeleti lakásában. A helyszínre nagy erőkkel érkező megyeszékhelyi lánglovagok a helyszínen sem tüzet, sem tűzre utaló nyomot nem találtak.

A szándékosan megtévesztő jelzés alatt azt kell érteni, amikor egy bejelentő a telefonhívása pillanatában tudatában van annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általa jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesz, amelyre tűzoltóerők indulnak a megye különböző pontjairól. A kárhelyparancsnok azonban a helyszínre érve szembesül az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. Nemrégiben rendőrségi eljárás is indult egy korábbi esettel kapcsolatban, amikor a betelefonáló szintén megtévesztő jelzést adott le.

A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A szándékosan megtévesztő hívások adott esetben komoly tűzoltói erőket vonnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor pár percen múlnak ember életek egy káresetnél, lehet hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink!

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el – írja a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik