Sárváron folytatta

2021.02.24. 16:51

Elítélték a férfit, aki többször is gyújtogatott Zalaegerszegen

A bíróság jogerősen 3 év 6 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a fiatal férfit, aki rendszeresen gyújtogatott a zalai megyeszékhelyen, majd ezt folytatta, amikor Sárvárra költözött.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A Somogy megyei Kutasról származó, büntetlen előéletű, 26 éves K. László égést gyorsító anyagot használva 2019. október közepétől késő esténként a várost járva öt helyen gyújtott fel összesen tíz szemeteskonténert Zalaegerszeg központjában. A hulladéktárolók teljesen kiégtek, ami 320 ezer forint kárt jelentett. Előfordult azonban, hogy a tűz garázsra terjedt át, mint történt a Jókai Mór utcában. Más alkalommal meg földszinti lakás ablakán a redőnyt gyújtotta meg K. László, ezt tette a Czobor Mátyás utcában, másik alkalommal pedig egy Zrínyi úti telephelyre jutott be, és ott a műanyag zsákokban lévő 50 köbméternyi különféle elektronikai eszközt lobbantotta lángra. Ezzel 200 ezer forint kárt okozott, ám a tűz átterjedt a közelben parkoló Hyundai gépkocsira is, amiben 400 ezer forint kár keletkezett. Másik autót is megrongált, mert Petőfi köz 2. előtt parkoló Citroen Jumper gépjármű jobb oldali utas-, és raktér fogantyúit, valamint a jármű jobb oldalán a műanyag díszléceket gyújtotta meg. Itt hetvenezer forintot meghaladó kárt okozott. Emellett tüzet okozott a Kossuth utcában a kilencemeletes társasház szemétledobójában.

A férfi október végén Sárvárra költözött albérletbe a Tizenháromváros utcába, és ott is azonnal erőt vett rajta szenvedélye, mert október 26-án este a szomszédos ingatlanon álló félig nyitott szalmatároló pajtáját és az istállót gyújtott fel, ezzel már 3 millió forint kárt okozott. Pár nappal később a rendőrök elfogták. A gyújtogatások során személyek élete és testi épsége, valamint előre fel nem becsülhető nagy értékű vagyontárgyak kerültek veszélybe, illetve fennállt ennek reális veszélye.

A fiatalember más módon is nyomot hagyott maga után rongálásaival, mert még Zalaegerszegen több alkalommal fekete festékszóró spray-vel az ördög jelképének számító háromszöget _ benne fekete körrel és fekete ponttal lévő ábrát _ festett fel a Landorhegyi úton az egyik társasházra, a közelben lévő további épületekre különféle feliratokat, jelképeket fújt. Az ördög jelképének számító pentagrammával és a 666 felirattal pedig a Mária Magdolna Plébánia északi oldalfalát csúfította el. Ezekkel a műveivel több száz ezer forint kárt okozott.

A férfi igazságügyi elmeorvosszakértői vizsgálata nem talált olyan egészségügyi problémát, ami beszámítási képességét korlátozta volna.

Az egerszegi járásbíróságon szerdán tartott előkészítő ülésen K. László fenntartotta a nyomozás során tett teljes körű, bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomását és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság 5 rendbeli közveszélyokozásban és 9 rendbeli rongálásban mondta ki bűnösnek és az ügyészi indítvánnyal egyező büntetést szabott ki. Az ítélet jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában