vádat emelt a kanizsai járási ügyészség

2021.01.24. 15:40

Több százezer forintot csalt ki anya és lánya

Idős nő és lánya élt vissza mások bizalmával, több százezer forintos kárt okoztak, az ügyben nemrég született meg a vádirat.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

A büntetőüggyé vált történetet dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. E szerint a korábban vonatbalesetben mindkét lábfejét elvesztő és emiatt rokkantsági ellátásban részesülő 42 éves nyíregyházi nő és 78 éves édesanyja 2018. február 5-én nyíregyházi lakóhelyükről egy nagykanizsai Felsőerdő utcai hotelbe költöztek, ahol egy hónapot töltöttek. Ennek során az üzemeltető által számukra nyújtott személyi kölcsönök és szállásdíj hátralékkal 224 ezer forint tartozást halmoztak fel. Innen távozva 2018. április 26-án Zalakaroson egy Akácfa utcai apartmanházban foglaltak szállást, ahol kisebb megszakítással május 22-ig tartózkodtak. Ennek során az idősebb asszony ismeretségi viszonyba került az apartmanház szomszédságában élő nővel, akinek bemutatta rokkant lányát. A két nyíregyházi nő elnyerte a szomszéd bizalmát oly mértékben, hogy még kisebb összegű anyagi segítséget is nyújtott nekik. Emellett meglátogatta őket a szálláshelyükön is, ekkor pedig magával vitte a pénztárcájában tartott személyes okmányait. Ezt kihasználva anya és lánya ismeretlen körülmények között megszerezte a szomszéd személyes adatait, majd ezek felhasználásával a mobiltelefonos szolgáltatók online felületein hangalapú előfizetést és telefonkészülékeket rendeltek. A szolgáltatások és a készülékek kifizetése azonban nem állt szándékukban.

A fiatalabb nő 2018. május elején ismeretlen azonosítójú okostelefonról az általa létrehozott e-mail cím, valamint a szomszéd személyes adatainak megadásával az egyik mobilszolgáltató online felületén 430 ezer forintos mobiltelefont rendelt és hozzá szolgáltatásokat. Ráadásul ezt követően megkérte a személyes adatainak felhasználásról mit sem tudó szomszédot, hogy vegye át a futárszolgálattól a készüléket tartalmazó csomagot. Erre 2018. május 16-án került sor, az átvételi igazolást és az összesítő bizonylatot a szomszéd írta alá, anélkül, hogy a csomagot, az aláírt dokumentációt átnézte volna. A csomagot még aznap átadta a 42 éves nyíregyházi nőnek, aki már május 9-én újabb rendelést adott le. Ez alkalommal a korábbihoz hasonló módon, de szállítási címként már egy zalakarosi lakatlan ingatlant adott meg. Ekkor 58 ezer forintot érő telefont rendelt szolgáltatásokkal együtt. A készülék átvételéről 2018. május 18-ánkészült igazolásra és összesítő bizonylatra szintén a szomszéd neve került. A két nyíregyházi nő az idő tájt már egymillió forintot meghaladó személyikölcsön-tartozást halmozott fel, és 2018. május 22-én távoztak az apartmanházból. A mobiltelefonokat pedig másnap Nagykanizsán a fiatalabb nő eladta. Emellett ő volt az, aki májusban 10 darab SIM-kártyát regisztrált a zalakarosi szomszéd nevére, annak tudta nélkül, ezzel 30 ezer forint kárt okozott a szolgáltatónak. A kanizsai járási ügyészség csalás és személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat a két nő ellen.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában