Vádirat

2021.01.27. 09:15

Fiktív lakáskiadással csalt a nagykanizsai férfi – külföldre akart költözni a pénzből

Külföldre kívánt költözni a fiatal férfi, de nem volt pénze rá, hát csalásokkal próbált hozzájutni.

Arany Gábor

A nemrég vádiratba foglalt történetet dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője ismertette. Ez szerint a 24 éves nagykanizsai férfi munkavállalás miatt akarta elhagyni az országot 2018-ban, de ehhez nem volt elegendő pénze, ezért elhatározta, hogy bűncselekményeket elkövetve teremti elő a szükséges fedezetet. Azon a nyáron tíz napig kisegítő, helyettesítő gépkocsivezetőként dolgozott egy csomagkézbesítéssel foglalkozó cégnél. Ennek során július 20-án 190 ezer forint ellenértékű csomagot szállított egy Magyar utcai üzletbe Nagykanizsán. A feladó az ellenértéket számlára átutalással kérte kifizetni, ennek ellenére a kézbesítő a csomagot átvevő bolti dolgozótól a csomag átadásakor elkérte a 190 ezer forintot. Mivel a dolgozó a számlán a fizetés módját nem ellenőrizte, ezért átadta a pénzt.

A fiatal férfi szeptemberben az internetes közösségi oldalon nagykanizsai lakás bérbeadását hirdette meg. Erre ketten is jelentkeztek. A Berzsenyi utcában található lakásról a csaló azt állította, hogy az az édesapja tulajdonában van, bár azt ő is úgy bérelte egy ismerősétől, aki nem tudott lakása további albérletbe adásról. Az első jelentkezőnek, egy férfinak havi 30 ezer forintért adta ki a lakást, amiről szeptember 27-én szerződést is kötöttek, ekkor az első havi díj mellett a bérlő két havi kauciót is kifizetett. A fiatal férfi még aznap egy nővel is megállapodást kötött hasonló feltételekkel. Ez alkalommal azonban a leendő bérlő csak 50 ezer forintot tudott kifizetni azzal, hogy a fennmaradt összeget pár napon belül átadja, és akkor kapja meg a lakás kulcsait. Erre azonban már nem került sor, mert két nappal később a nő sem telefonon sem a közösségi oldalon nem tudta elérni, mert a „bérbeadó” közben letiltotta a kapcsolatot.

A fiatal férfi rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen valósította meg a bűncselekményeket, a nagykanizsai járási ügyészség csalás miatt emelt ellene vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában