vádat emeltek

2021.01.29. 07:00

Erdőbe vitte a szemetet a kanizsai férfi, viszont az alapján be is azonosították

Szemetet, veszélyes hulladékot rakott le az erdőben egy fiatal férfi, aki ellen nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Fotó: Illusztráció

A büntetőügybe torkollott lomtalanításra 2019. február elején került sor. Az előzményekhez tartozik, hogy egy férfi 2018 decemberében Zalaszentgrót tekenyei településrészébe költözött, ahova 2019 elején egy alkalommal ismerőse, a mostani ügyben vádlottá lett, 21 éves nagykanizsai férfi szállította haza. A fiatalember ekkor figyelt fel arra, hogy a Tekenye téri ingatlan udvarában és tárolóépületeiben értékesíthető vashulladék van, ezért megegyezett az ott élő ismerősével, hogy a hulladékvas elszállítása fejében elviszi az ingatlan területéről a ház átalakítása során keletkező egyéb szemetet is. A nagykanizsai férfi a fuvarozáshoz a benzinköltségre hétezer forintot is kapott a tekenyei családtól.

Ezt követően, 2019. februárban négy-öt napon át több alkalommal szállított el hulladékokat a megbízóitól, akik nem tudtak arról, hogy hova viszi tőlük a szemetet. A fuvarozás utolsó napján a fiatalember a tekenyei ingatlanról gépkocsival hozzávetőleg 120 kg mennyiségű, tartalmát tekintve vegyes hulladékot szállított el, de nem hivatalos hulladéktároló helyre: hazafelé megállt Zalaszentbalázs határában, és egy erdőterületen, mintegy 90 négyzetméteres területen elszórta a hulladékot. A hátrahagyott hulladékban kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezésnek minősülő elektronikai panelek is megtalálhatók voltak, ezek pedig veszélyes hulladéknak számítanak.

A hulladék illegális elhelyezését 2019. április 3-án egy zalaszentbalázsi lakos észlelte, aki értesítette az osztatlan közös tulajdonban lévő terület egyik tulajdonosát.

A tettest a hulladékban talált személyes iratok, tárgyak visszaellenőrzésével sikerült azonosítani. A nagykanizsai fiatalember ezt követően a Zalaszentbalázs közelében lerakott nagy mennyiségű hulladékot összegyűjtötte, majd 2019. október 21-én a bagolai hulladéklerakóban leadta.

A megyei főügyészég sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a fiatal férfi ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában