idős emberre támadt a két állat

2020.10.12. 11:39

Véletlen balesetnek tartja kutyái életveszélyes támadását a nagykanizsai nő

Véletlen baleset volt, mondta könnyek között az az 50 éves nagykanizsai nő, akinek hétfőn kezdődött büntetőpere a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró előtt.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

P. Lajosnét súlyos testi sértéssel vádolja a megyei főügyészség, mert ez év január 30-án kora délután Nagykanizsán a Péterfai utcai kutyafuttatóból kiszabadult a 2016 óta gondozásában lévő két, hétesztendős staffordshire terrier, és az idős férfira támadó állatok életveszélyes sérüléseket okoztak.

Az ügyben hétfőn előkészítő ülést tartottak, ahol a vádirat ismertetését követően elhangzott az ügyészi indítvány.

E szerint amennyiben a vádlott a bűnösségét elismeri és a tárgyaláshoz fűződő jogáról lemond, akkor a bíróság 1 év 10 hónap, végrehajtásában három esztendőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki büntetésként.

Az asszony azonban ezt nem fogadta el, és tárgyalás megtartását kérte. A bizonyítás lefolytatását azért látta indokoltnak, mert arra hivatkozott, hogy pillanatnyi rosszulléte miatt kerültek ki a kutyák a felügyelete alól. Azt azonban elismerte, tudatában volt annak, miszerint nem működik a zár a futtató kapuján, ezért azt más módon kell rögzíteni. Ennek ellenére a területre belépve levette a szájkosarat a kan és szuka kutyáról még mielőtt a kaput biztosította volna. Az ebek pedig egy macska láttán nekivadultak, majd kirohantak az utcára, ahol a járókelőre rátámadtak. Ezt pedig azért nem tudta megakadályozni, mert pár pillanatra rosszul lett, elsötétült előtte a világ, térdre rogyott és nem volt ideje a kaput rögzíteni.

Az ülés kezdetén a nyilvánosság kizárását – eredménytelenül – kérő védő kinológus (kutyaszakértő) kirendelését kezdeményezte a fajta jellegzetességeinek ismertetésére, mert a nyomozati anyagba került megállapítás az ebek aulszocializáltságáról szól, de ez szerinte nem szakértőtől származik. A staffordshirek jellemzésre közölte, ezek emberre nem támadnak, csak másik kutyára. Kifogásolta, hogy nem vizsgáltak az eljárásban az asszony pillanatnyi rosszullétének közrehatását. Nem vitatva, ha a szájkosár nem kerül le az állatokról, akkor támadásuk nem okozott volna sérülést.

Ezt követően annak fejtegetésébe bocsátkozott, miszerint kétségbe vonható, hogy volt védencének tekintélye az ebek előtt. Hozzátette, felmerül az a kérdés is, tudta-e irányítani a kutyákat, tudta-e, hogy miként nyerhette volna el a figyelmüket a macska felbukkanása miatt kialakult feszült helyzetben? Ezért a kiszökés pillanatát kellene rekonstruálni, tette hozzá.

Az asszony elismerte, hogy előfordult már máskor is, hogy elszabadultak a kutyák, de véleménye szerint tudta őket uralni.

Ennek némileg ellentmond, hogy tavaly márciusban a nagytestű kutyák az utcán kirántották pórázukat az asszony kezéből és szintén pórázon sétáltatott ebre támadtak. Ezért figyelmeztetésben részesítette őt az önkormányzat. Korábban, 2017-ben pedig a Péterfai kutyafuttatóból az egyik staffi a kerítésen keresztül elkapott és megharapott a kerítéshez kívülről odafutó másik kutyát. Ellenfele marcangolásának az vetett véget, hogy a nekivadult ebet gazdája a pórázzal fojtotta, a fejét pedig a másik kutya gazdája a kerítésen áthajolva ököllel ütötte. Az asszony ezt követően is egyedül sétáltatta a két kutyát – bár egyes vélemények szerint ez fordítva volt és állatok irányították gazdájukat -, és a szájkosarat csak a futtatóban vette le róluk.

Az előkészítő ülés berekesztése előtt P. Lajosné arról is beszélt, hogy mindent próbált megtenni annak érdekében, hogy támadást félbeszakítsa és megvédje a bácsit. Az életveszélyes helyzeten azonban csak mások beavatkozását, a rendőrök kiérkezését követően sikerült úrrá lenni. Ekkor a nő a kan kutyát megfogta, mire a társa is vele tartott, és a kutyafuttatóban sikerült elzárni őket és rájuk tenni a szájkosarakat.

A megtámadott 83 éves férfi életveszélyes sérülései miatt hónapokig tartó gyógykezelésre szorult.

A vádirat az is hangsúlyozta,hogy az asszony magatartásával megsértette az állatok védelméről szóló törvény rendelkezéseit is, mert a jellemzően agresszív tulajdonságú ebeket nem tudta irányítani, féken tartani, nem volt képes megakadályozni, hogy kutyái másnak sérüléseket okozzanak.

A két kutyát egyébként a járási hivatal utasítása alapján azóta elaltatták.

Az ügyben tartandó első tárgyalás időpontját később tűzik ki.

Kiemelt kép: illusztráció

Előzmény:

https://www.zaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/ket-kutya-marcangolt-egy-idos-ferfit-nagykanizsan-3605604/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-nagykanizsai-kutyatamadas-serultjenek-allapota-nemileg-javult-3888831/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában