Figyeljünk a környezetünkre

2020.05.05. 18:00

Trükkös tolvaj járt Szentpéterúron

Szombaton délután négy óra tájt egy férfi tett bejelentést a rendőrségen, hogy idős édesanyja szentpéterúri házába gyanús, ismeretlen személy tért be, aki a nyugdíjellátással kapcsolatban érdeklődött nála.

ZH

Fotó: police.hu

A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a hívatlan látogató, egy pókaszepetki nő azzal az ürüggyel ment be az idős asszonyhoz, hogy ő a nyugdíjfolyósító munkatársa. Kis idő múlva a néni figyelmét elterelve az egyik szobában tartott pénztárcából ellopott húszezer forintot, és a ruhájába rejtette. Épp távozni akart a lakásból, amikor a fia egyik ismerőse megjelent, és feltartóztatta őt a rendőrök megérkezéséig, akik elfogták, majd előállították és lopás gyanúja miatt kihallgatták az egerszegi rendőrkapitányságon.

A módszert a tolvajok régóta előszeretettel alkalmazzák, ezért az eset kapcsán a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei elővigyázatosságra intenek, és érdemes néhány szabályt betartani.

A legfontosabb, hogy ne engedjünk be idegent a lakásba, bármilyen okra is hivatkozik (pénzt hozott, vizet kér, rosszul lett és hasonlók), mert a trükkök változatosak. Ha valaki hivatalos személynek adja ki magát, mindig győződjünk meg róla, hogy valóban az-e, akinek mondja magát. El kell kérni az igazolványát, telefonon érdeklődni a megnevezett szervezetnél, hogy valóban az ő alkalmazottjuk járja-e a házakat! Fontos: a közüzemi szolgáltatók munkatársai nem szednek díjat, nem kérnek pénzt, nem hoznak túlfizetés miatti visszatérítést, ami ürügy lehet arra, hogy a kiszemelt áldozatot pénzváltásra vegyék rá. Semmilyen okból ne vegyük elő megtakarított pénzünket idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartjuk, és valamilyen trükkel elemelhetik. Lehetőség szerint ne tartsuk egy helyen a megtakarított pénzt, hanem kisebb összegekben a lakás különböző részein. Legjobb, ha nagyobb mennyiségű készpénzt nem tartunk otthon, hanem bankban. A nyugdíjfolyósítás napjaiban kérjünk meg egy családtagot, hogy legyen jelen az átvételkor és a pénz biztonságba helyezésekor.

Figyeljünk a környezetünkre, és ha idegen bukkan fel, aki a lakókról érdeklődik, kitérő választ adjunk – szól a rendőrségi intelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában