Sebességmérő akció

2019.04.04. 08:00

Hétfőn kevesebben, szerdán már többen hajtottak túl gyorsan

Nonstop 24 órás sebességellenőrzési akciót tartottak a megyében és országszerte szerdán reggel hat órától. Ezzel hazánk csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez.

Arany Gábor

A megyeszékhely határában, Alsóerdőnél Luczi Evelin rendőr őrmester mobiltraffipaxszal ellenőrizte a forgalmat Fotó: Katona Tibor

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Anti András alezredes érdeklődésünkre elmondta, hogy a kilenc telepített forgalomellenőrző kapu mellett öt, a Véda-rendszerbe bekapcsolt mobiltraffipax állt szolgálatba, valamint egy menet közbeni sebességmérésre alkalmas járművel kapcsolódtak be a 24 órás speedmarathonba. Ez egyébként része a TSIPOL e héten három napra – hétfő, szerda, péntek – meghirdetett összeurópai sebesség-ellenőrzési akciójának.

A traffipaxok felállítási helyéhez az állampolgároktól is kértek javaslatokat, ezek figyelembevételével Zala megyében hatvankét útszakaszt választottak ki, míg az országban összesen 1853 helyszínre érkezett indítvány. Anti András arról is beszélt, hogy az első nap kevés sebességtúllépést rögzítettek, szerdán már emelkedést tapasztaltak.

A megyeszékhely határában, Alsóerdőnél Luczi Evelin rendőr őrmester mobiltraffipaxszal ellenőrizte a forgalmat Fotó: Katona Tibor

Az ellenőrzésen fennakadt egy olyan, Nissan Micrát vezető német sofőr, aki a 74-es úton, Bak térségében 90 helyet 127 kilométer/órával suhant el a mérőpont előtt. Mivel nem sokkal távolabb le is állították, azonnal értesülhetett róla, hogy 45 ezer forintba került a túlzott tempó. (Egyéb esetekben általában egy héten belül kapja meg az értesítést a jármű üzembentartója a gyorshajtás következményéről.)

A speedmarathon egyik indoka, hogy a balesetek legfőbb okainak sorrendjében 40 százalékot közelítő részesedésével évek óta első helyen áll a gyorshajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában