Elkezdődött a büntetőpere

2019.03.07. 12:12

Megölte, elásta unokahúgát a rezi férfi – Tizenegy év után elfogták

A gyilkosság után 11 évvel fogták el azt a férfit, akinek büntetőpere csütörtökön kezdődött az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa előtt.

Arany Gábor

A vádlott B. J. I. az ellene egy tizenkét évvel ezelõtti emberölés ügyében indult büntetõper tárgyalásán a Zalaegerszegi Törvényszék tárgyalótermében 2019. március 7-én. MTI/Varga György

A most 49. évében járó, Reziben élő B. János Istvánt 1994 szeptemberében több emberen elkövetett emberölés, valamint személyi szabadság megsértése miatt 10 év fegyházbüntetésre ítélték, amiből 2001. január végén feltételesen szabadult. A férfi 2007 tavaszát megelőző hónapokban szexuális kapcsolatba került bátyja 1990-ben született lányával. A kamaszt igyekeztek szülei szigorúan nevelni, csak a szükséges mennyiségű zsebpénzzel látták el, ő azonban szeretett szórakozni, öltözködni és kedvelte a fiúk társaságát. A férfi az idő tájt Reziben élt édesanyja házában, külön szobában, ahol alkalmanként felkereste a lány, akinek az együttlétekért cigarettát és pénzt adott, amit ő a külsejére és szórakozásra költött. Ilyen előzmények után 2007. május 16-án, szerdán reggel a fiatal lány nem ment el az iskolába, hanem a férfit kereste fel, hogy pénzt kérjen tőle. Az együtt töltött intim perceket követően azonban vita alakult ki közöttük. A lány egyebek mellett felhánytorgatta unokabátyjai börtönviselt múltját is, ekkor a férfi zsinórt tekert unokahúga nyakára és megfojtotta. A holttestet B. János István a ház pincéjében ásta el.

A lány szülei délután gyermekük keresésére indultak, jártak B. Jánosnál is, aki bekapcsolódott a kutatásba. A szülők bejelentése alapján a rendőrség még azon az éjszakán elrendelte körözését, ami azonban nem vezetett eredményre. Az ügy aktáját tavaly újra megnyitották, ismételten tanúkat hallgattak meg és ez alapján jutottak el a férfihoz, aki poligráfos vizsgálatot követően beismerte az emberölést és megmutatta, hová ásta el a holttestet.

A vádlott B. J. I. az ellene egy tizenkét évvel ezelõtti emberölés ügyében indult büntetõper tárgyalásán a Zalaegerszegi Törvényszék tárgyalótermében 2019. március 7-én.
MTI/Varga György

A rendőröknek arról számolt be, hogy a lány az eltűnése napján meglátogatta őt, pár ezer forintot kért tőle. Ő ezt megtagadta, ekkor unokahúga elhagyta a házat, azonban később ismét visszatért, és még több pénzt követelt. Szóváltás kerekedett közöttük, a lány egyebek mellett arról beszélt, hogy eljönne otthonról, és még az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja, a vita elmérgesedett közöttük, ekkor a lány nadrágjából kihúzott zsinórral megfojtotta, a meztelen holttestet a pincében elásta, a ruháit kidobta.

A férfit a főügyészség emberölés bűntettével vádolta meg.

Csütörtökön az előkészítő ülésen B. János István beismerte a bűncselekmény elkövetését, a tárgyalásról lemondott. Ez elvileg lehetővé tette, hogy rövid időn belül az ítélet is megszülessen, e tekintetben az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre tett indítványt.

A történtek felidézésekor azonban B. János István vallomása és a feltárt tények között nem alakult ki összhang, bár a férfi háromszor is elmondta, az inkriminált nap eseményeit. Erre tekintettel a dr. Gergye Tamás bíró a tárgyalás megtartása mellett döntött, ennek időpontját később tűzve ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában