Cannabis ültetvény

2018.11.08. 07:00

Fegyház- illetve börtönbüntetést kaptak a marihuánatermesztők Zalaegerszegen

Fegyház-, illetve börtönbüntetést kaptak a marihuánatermesztők. Az ültetvényt a férfiak a Nagykapornakhoz közeli Város-hegyen alakították ki, de még a növények leszüretelése előtt lebuktak.

Arany Gábor

Illusztráció: pixabay.com

A büntetett előéletű 32 éves nagykapornaki férfi, a történet I. rendű vádlottja és azonos korú, korábban szintén elítélt egerszegi barátja (II. rendű vádlott) 2017 májusában szánta el magát cannabis növények termesztésére. Ehhez kiutaztak Bécsbe június elején és 68 darab 10 centis cannabis palántát, valamint a növények fejlődéséhez szükséges tápoldatot vásároltak. A növényeket a Nagykapornak melletti Város-hegyen egy hétvégi háznál lévő területen ültették el.

A gondozást a nagykapornaki férfi az unokatestvérére bízta, aki fizetség ellenében látta el ezt a feladatot és lett a büntetőügy III. rendű vádlottja. Az egerszegi férfi július közepén további 28 darab cannabis palántát vásárolt Bécsben. Ezeket is a nagykapornaki hegyre vitte, és ott ültették el. A növények nevelése azonban nem sokkal később a nagykapornaki férfira hárult, mert az unokatestvére augusztus elején Kaposvárra költözött. Az ültetvény augusztusban további 12 darab kis kender növénnyel gyarapodott, ezeket a kapornaki férfi a nagyobb növényekről gyökereztette.

Hiába igyekeztek azonban elrejteni a két ültetvényt, mert augusztus 20-a után bejelentés érkezett a rendőrségre a kábítószer ter­mesztéséről. Az augusztus 31-i akcióban a zalaegerszegi rend­őrök a hegyi pincétől északra és délre a két marihuánaültetvényen összesen 108 darab, különbözőképpen fejlett növényt találtak. Az elsőként elültetett tövek már teljesen kifejlődtek, virágzás előtt álltak, de még nem szüreteltek róluk. Ezenkívül több, a kannabisz növény termesztéséhez használt eszköz is előkerült: egyebek mellett nagy teljesítményű ventilátorok, melegítő lámpák, időzítők, szigetelő anyagok, hővédő sátor, tápoldatok. A zalaegerszegi férfi lakásán, valamint a személygépkocsijában a rendőrök a cannabis ter­mesz­téséhez használatos további eszközöket, valamint növényi törmelékeket foglaltak le.

Az egerszegi járásbíróságon az I-II. rendű vádlottak, mint társtettesek kábítószer birtoklás bűntette miatt 4 év 6 hónap fegyházban letöltendő büntetést, míg társuk 3 év börtönbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában