Szén-monoxid

2017.10.25. 12:55

Már három szén-monoxid-mérgezés történt Zala megyében

Még csak tíz napja kezdődött a hivatalos fűtési szezon, de már három szén-monoxid-mérgezés történt Zala megyében. Egyik esetben sem volt szén-monoxid-érzékelő az ingatlanban, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem követelt emberi életet a csendes gyilkos.

Zala Megyei Katasztrófavédelem

Fotó: pixabay.com

A szénmonoxid a tökéletlen égés mellékterméke, már nagyon kis mennyiségben is mérgező. Veszélyét tovább fokozza, hogy teljesen színtelen és szagtalan, így érzékszerveinkkel képtelenség észlelni.

A szénmonoxid-mérgezés kezdeti tünetei a hányinger és a fejfájás, azonban szervezetünk nem minden esetben képes a megfelelő reakcióra, márpedig a szénmonoxid jelenlétének késői felismerése tragédiához vezethet.

A szénmonoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből akár közvetlenül is juthat szénmonoxid a lakótérbe-tudtuk meg a Zala Megyei Katasztrófavédelemtől.

A mérgező gáz jelenlétére figyelmeztetnek a szén-monoxid érzékelők, amelyeket kereskedelmi forgalomban is szép számmal lehet vásárolni.

Milyen szén-monoxid-érzékelőt vásároljak?

Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket. A néhány ezer forintos érzékelők megbízhatósága jellemzően nem megfelelő, ezek hamis biztonságérzetet keltenek bennünk.

Javasolt az eszközt kétévente megfelelő tanúsítványokkal rendelkező laboratóriumban bevizsgáltatni. A szén-monoxid-érzékelők ellenőrzését soha ne végezzék el otthon. Egy kipufogóhoz tartott, vagy cigarettafüsttel lefújt érzékelő jelez ugyan, ám olyan terhelést kap a „házi teszt” során, hogy az a további biztonságos működésre, életmentésre alkalmatlan.

Az érzékelők élettartama (általában 5 év) lejárata előtt le kell cserélni.

Hova helyezzük az érzékelőket a lakásban?

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelem

  • A készüléket a mennyezethez közel, az ablak és az ajtó felső élénél magasabban kell elhelyezni.
  • A mennyezetre szerelt vészjelzőnek legalább 30 cm-re kell lennie a falaktól.
  • Falra szerelt vészjelzőnek legalább 15 cm-re kell lennie a mennyezettől.
  • A vészjelzőt a potenciális szén-monoxid forrás legközelebbi peremétől vízszintesen számított 1 méter és 3 méter közötti távolságra kell elhelyezni.
  • Vegyük figyelembe, hogy a szén-monoxid fajsúlya közel azonos a levegőjével, ezért azzal elkeveredik. Mivel tüzelő berendezésekben keletkezve a magas hőmérsékletű füstgázzal távozik, a lakótérbe jutva jellemzően először felfelé száll.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában