Barátságtalan időjárás

2020.02.04. 13:53

Viharos szél miatt adtak ki másodfokú figyelmeztetést Zalában

Az eső után erős széllel kell megküzdenie a közlekedőknek a megyeszékhelyen.

zaol.hu

Fotó: Pesti Tamás/ Fejér Megyei Hírlap

Esős délelőtt, majd viharos szél

A keddi napon nem túl barátságos arcát mutatja megyénkben az időjárás. A délelőtt folyamán megérkezett a csapadék Zalaegerszegre: ebben a cikkben írtunk róla, kora délután pedig a szeles idő rontja a hőérzetet. Jelenleg másodfokú a figyelmeztetés Zalában a széllökések miatt, vagyis a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Fotó: met.hu

A legerősebb széllökések a Dunántúlon és a középső országrészben általában 70-100 km/h között várhatók késő estig, majd estétől keleten, északkeleten is kialakulhatnak 70 km/h feletti széllökések. A délutáni órákban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/h közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.

A késő esti óráktól a szerda reggelig nagyobb területen 70 km/h alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések, majd szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/h) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/h-s széllökés nem zárható ki – áll az OMSZ szerda éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzésében.

A zalaegerszegi Május 1. ligetben készítettük az alábbi videónkat a szeles időről:

Az aktuális időjárás Keszthelyen, a Balatonnál

A képre kattintva élő felvételen láthatja a Balatont:

Fotó: Időkép / Webkamera felvétel

Fokozott figyelemmel közlekedjenek

Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel a balesetmentes közlekedési érdekében az alábbi tanácsokat adja:

  • Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!
  • Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!
  • A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!
  • Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!
  • Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!
  • A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!

  • Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét!

  • Felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!