Kertészet

2018.02.22. 10:00

Télen a fóliában készülődik a tavasz

Hóval borítottak a város körüli dombok, és a hét végére még kemény fagyokat ígér a meteorológia. Mintha nem akarna véget érni a tél. Pedig egyszercsak eljön a tavaszi palántázások időszaka. A kertészek már javában készülnek erre.

Hajdu Péter

Az előtérben ifjabb Kocsis András az édesapja által előkészített több ezer tápkockába tűzdeli a néhány hetes paprika palántákat, a háttérben szülei, Kocsis Andrásné és Kocsis András a nevelőtálcát tartja. Fotó: Pezzetta Umberto

A Csácsi-hegy lankái között megbúvó telken, a családi ház mellett hat méretes fólia sorakozik, a Kocsis család birodalma. A téli hidegből a palántanevelő fóliába lépve kellemes, plusz húsz fok körüli hőmérséklet, párás levegő fogad. A fóliát betöltő ásztalokon tápkockák ezreiben zöldellnek a két-három leveles kis paprika növények, a család megélhetési forrásainak egyike egy része. Hamarosan követik majd a paradicsomok és az egyéb zöldségfélék, az uborka, továbbá a fűszernövények, ahogy a szezon megkívánja.

– A növényvédelem, a palánták tápanyag ellátás, a tápkockák előállítása inkább az én reszortom, amúgy minden munkában osztozunk – mondja Kocsis András, aki fiával és feleségével együtt műveli a kis palántanevelő kertészetet.

– Ha bemegyünk a fóliába, ránézünk a növényre, egyből tudjuk, hogy egészséges, jó állapotban van, vagy valami probléma van vele. Mindannyian kivesszük a részünket a munkából – kapcsolódik a beszélgetésbe ifjabb Kocsis András, aki az épületgépész szakmát váltotta évekkel ezelőtt a kertészkedésre.

Az előtérben ifjabb Kocsis András az édesapja által előkészített több ezer tápkockába tűzdeli a néhány hetes paprika palántákat, a háttérben szülei, Kocsis Andrásné és Kocsis András a nevelőtálcát tartja.
Fotó: Pezzetta Umberto

Kitolódó tél

Mint elmondták, ez a tél elég kellemetlenül szól bele a munkájukba.

– Már nem decemberben, januárban van itt a tél, hanem mint idén is, kitolódik. Pont arra az időszakra, amikor a növényeknek a megfelelő páratartalmat, hőmérsékletet kell biztosítanunk ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek – mondja a fiatalember.

– Februárban, a hónap elején vetettük el a paprika magokat, és most hétfőn kezdtük a kikelt növényeket tűzdelni, tehát külön tápkockákba szétültetni. Hamarosan következik a paradicsom, a fűszernövényeket, a bazsalikomot, kakukkfüvet, lestyánt, rozmaringot, sztíviát, citromfűt még később kell vetni. Amikor a szezonális zöldségpalánták kifogynak a fóliákból, ősszel a krizantém nevelésével folytatjuk a munkát, a téli virágot mindenszentekre neveljük – kapcsolódik a beszélgetésbe Kocsis Andrásné.

Arra a kérdésre, mennyire kell igyekezni a palántaneveléssel, elmondták, április második hetében már kinn kell lenniük a növényekkel a piacon, amikor a vevők, többnyire házikertek művelői már keresik a portékát, mert megjött a kedvük, és az idő is engedi a palántázást. Ehhez egyből hozzáfűzték, hogy a februári tél miatt már valószínűsíthető egy kis csúszás.

Kocsis Andrásné spricnivel öntöz, a vízsugár kimosná a gyenge palántát

– A jövő hétre mínusz tíz foknál hidegebbet mondtak, ez nagy gondot okoz nekünk, hiszen a nagy hidegben is plusz húsz fokos hőmérséklet lenne az optimális a fóliák alatt. Nagyon nehéz ezt biztosítani, pedig folyamatosan fűtünk – így Kocsis Andrásné.

Mindet a minőségért!

Mint elmondták, a minőségi palánták éredekében mindent megtesznek, erről ismerik őket a piacon. Évente új, minőségi vetőmagot vesznek. Tenyéren elférő tasakot mutatott Kocsisné, közölve, egy ilyen tasak vetőmag több mint százezer forint volt. Ezer mag van benne, tehát egy apró mag több, mint egy százas, és nyilván nem kel ki valamennyi. De a többség jó lesz, és az ilyen, vett magból nevelt növény jobb minőségű és több termést ad, mintha az előző évi saját termésükből szedték volna a vetőmagot. Felment a tűzifa, a növényvédőszer ára is, ami alapján nem zárják ki, hogy idén nem annyiba kerül majd a palánta, mint tavaly. Beszélgetésünk alatt kiderült, minden évben próbára teszi munkájuk eredményét az időjárás. Tavaly egy nagy termelő fóliát tépett szét a szélvihar, azt idén tavasszal fogják helyreállítani. Már beszerezték hozzá a szükséges fóliát, ami egy éve még 80 ezer forint volt, de ezt már 100 ezerért tudták megvenni.

Tavaly 26 fajta paprikát, 15 fajta paradicsomot, sok fűszernövényt termeltek, idén sem akarják alább adni. Majd a nyár folyamán lesz egy kis pihenőidejük a kertészeknek, de ez a zimankós időszak a munka javát és az izgalmak sorát jelenti a fóliákban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!