Fejlesztések, bemutatók

2018.09.18. 09:00

Programok Zalaegerszegen az Európai Mobilitási Héten

Szeptember 16–22. között zajlik az Európai Mobilitási Hét a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítésére. A megyeszékhely is több programmal kapcsolódik hozzá.

Hajdu Péter

Baksa-Váradi Veronika (balra) és Kovács Beáta, a ZalaZONE munkatársai gyerekekkel játszanak a Dísz téri programon Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Mint dr. Vadvári Tibor alpolgármester a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, szeptember 22-én lesz az európai autómentes nap, de ezt megelőzően is zajlanak rendezvények. Szólt a várható kerékpárút-­beruházásokról, elmondta, befejeződött a TOP-program tervezési időszaka, és kezdődhet a kerékpárutak kivitelezésének közbeszerzési kiírása.Két forráslehetőség nyílik meg. Az úgynevezett hivatásforgalmi célú kerékpárutakra mintegy 250 millió forint, a turisztikai kerékpárutak fejlesztésére pedig 950 millió forint áll rendelkezésre. Szólt az elektromos autózás kapcsán arról, hogy a városban működő két elektromos töltőállomás mellett újabb hat létesítése várható. Szombaton a sportcsarnokban A holnap technológiája címmel nyílik kiállítás. Láthatók lesznek robotok, járművek, videójátékok, számítástechnikai eszközök, köztük szimulátorok.

Baksa-Váradi Veronika (balra) és Kovács Beáta, a ZalaZONE munkatársai
gyerekekkel játszanak a Dísz téri programon Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A sportcsarnok és jégcsarnok előtti terület is benépesül, délelőtt a színpadon követik egymást a ZalaZONE Zalaegerszegi Tesztpálya által szervezett érdekes programok, előadások. A járműfejlesztés területéről várhatóan 30-35 kiállító tart bemutatót. 15 és 17 óra között járműves felvonulás lesz a Balatoni úton, egy önvezető autó is lesz köztük. A rendezvény alatt szombaton 14 és 19 óra között lezárják a Balatoni útnak a Tesco körforgalomtól a Batthyány és Kosztolányi utca kereszteződéséig tartó szakaszát. A hét folyamán pedig az iskolákban, óvodákban mindennap közlekedéssel kapcsolatos foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!