A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend biztosítja az új épületszárny költségeit

2024.02.19. 17:30

Új épületszárnnyal bővül a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium - fotógaléria és videó

Az új épületszárny szerkezeti elemei már elkészültek a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületénél, a beruházást február 19-én, hétfőn mutatták be a sajtónak. Dr. Tóth Gábor, a Mindszenty-iskola igazgatója bevezetőjében elmondta, a 360 négyzetméteres új épületszárny a tervek szerint 2024 szeptember második felére készül el.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László, dr. Tóth Gábor, Francoise Debeaupte, Balaicz Zoltán, Galbavy Zoltán az új épületszárny rajzával az építkezés helyszíne előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

A földszintre kerül az öt éve alapított iskolalelkészség, felette médiatermet alakítanak ki a filmvetítésekhez, ami egyben az oktatást kiegészítő zenei programok színhelye is lesz. A hazánkban 1929 óta jelen lévő  francia Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend  magyarországi-zalaegerszegi működése idején, azaz közel 100 év alatt keletkezett dokumentumokat őrző irattár is itt kap helyet, a korszerű klimatizálás pedig lehetővé teszi,  hogy a nyár eleji érettségik egy része is is bonyolódjék le. Az új épületszárny körülbelül 400 millió forintos költségeit a rend fedezi.

Balaicz Zoltán polgármester gratulált az önerős beruházáshoz, örömtelinek nevezve az intézmény folyamatos fejlődését, a vívóterem elkészültét, az másik szárny birtokba vételét. Mindez jól illeszkedik a zalaegerszegi oktatási intézmények fejlesztésébe, mondta a városvezető, felidézve a középiskolák nemrégiben lezajlott felújítását. Jelezte, az európai uniós források a ságodi óvoda felújítását és az új bazitai óvoda építését teszik lehetővé. A polgármester köszönetet mondott Darabos Géza tervezőmérnöknek és Kónya Zoltánnak, a kivitelezést végző Homeland Kft. ügyvezetőjének.

Vigh László országgyűlési képviselő a jövő letéteményesének nevezte az oktatást, kiemelve a Mindszentyt mint az oktatási paletta oázisát, melyet Mindszenty Józsefnek a francia rendet hazánkba hívó invitációja tett lehetővé. Kormányzati segítségről szólva a vívócsarnok létrejöttét emelte ki, de ráirányította a figyelmet a pedagógusok idei béremelésének mértékére is, mely reményei szerint jobb hangulatot teremt az oktatási szférában. A francia szerzetesrend magyarországi vezetője, a rendfőnöki feladatokat ellátó Francoise Debeaupte nővér elmondta, az új épületszárny is a 830 diák minőségibb, nívósabb oktatásának biztosítását szolgálja. Megköszönte, hogy a tervező és a kivitelők megőrzik a 100 éves zárda hangulatát, így illeszkedik a környezetébe az épületegyüttes.  Az iskolalelkészi hivatal egyben plébániaként is funkcionál, jelezte Francoise Debeaupte nővér.

Galbavy Zoltán, a térség önkormányzati képviselője köszönete mellett azt emelte ki, hogy az intézmény rendre helyet ad a városrész idősek napi programjainak, e módon is részt vállalva a város életében. A városi képviselő hozzátette, a Mátyás király utcában is terveznek a Zárda utcában már bevált forgalomlassító küszöböket az úttestesten, a Május 1. ligetben pedig a szabadtéri tornaórák számára is alkalmas felnőtt sportjátszótér kialakítása várható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!