Jelentős fejlesztések

2024.01.10. 12:00

Új kultúrház épül Pogányszentpéteren

A zalai vármegyehatár melletti somogyi településen az elmúlt időszakban több sikeres projektnek köszönhetően fejlődött a közösség. Az elmúlt 30 év legnagyobb beruházásaként új kultúrház épül a régi helyén.

Benedek Bálint

Flinger Tamás polgármester az épülő kultúrház előtt

Fotó: Szakony Attila

Az eddig elért eredményekről Flinger Tamás polgármester mesélt. Messziről indított: szerinte az öt éve pályázati forrásból megvásárolt traktor jó szolgálatot tesz azóta is. Több kiegészítővel érkezett, s mivel a Dózsa György utcában mindig gondot okozott a hó eltakarítása, ezért az ehhez használt tolóberendezés kifejezetten hasznos.

- Aztán később az óvodai játszótér elemei a köztérre kerültek, amit társadalmi munkában telepítettünk - folytatta a településvezető. - Az intézménybe pedig új, szintén pályázati pénzből, a szabványnak megfelelő, biztonságos játékok kerülhettek. Szerencsére azóta az óvodánk is felfrissült kívül és belül. Ezután sem álltunk meg a munkákkal, egy régi tartozást törlesztettünk, a temetőkerítést cseréltük le. A lakossági összefogásnak köszönhetően gyorsabban ment a munka. A lábazatra tartós, nemesvakolat burkolat került és gondozásmentes léceket szereltünk fel, amivel megakadályoztuk azt is, hogy illetéktelenek jussanak a sírkertbe.

Hozzátette: a Dózsa utca aszfaltrétege az évek alatt jelentősen leromlott, kátyúk alakultak ki, a probléma megoldásra várt. A Magyar falu programban nyert pályázati összegből kiváló minőségű aszfalt került rá.

- A település másik szégyenfoltja a régi, 90 éves kultúrház volt - fogalmazott Flinger Tamás. - A történelemkönyvekből ismert, hogy egykor grófi kocsibeállóként használták, aztán hozzáépítettek. A korszerűtlen épület vizesedett, repedezett, ráadásul az áramhálózata elavult, vizesblokkok is hiányoztak. Pályáztunk új intézmény építésére, melyhez tavaly márciusban 95 millió forintot nyertünk a Terület- és településfejlesztési operatív program plusz keretén belül. Akkoriban emelkedett az építőanyagok ára, viszont a harmadik közbeszerzési eljárás sikerre vezetett, és egy nagykanizsai építési vállalkozó állt neki szeptemberben az építkezésnek. Most 130 négyzetméteres intézmény épül, ahol mintegy 70 fő ülhet le kényelmesen a színpad elé. Ha reálisan nézzük a dolgokat, ennyien vesznek részt a rendezvényeinken.

A beruházás jól halad, a polgármester szerint várhatóan májusban tartják majd a nagyszabású átadóünnepséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!