Zala a listák élmezőnyében

2023.12.30. 14:30

Idén a tavalyinál negyedével kevesebb lakás cserélt gazdát

A Duna House (DH) becslése szerint a növekvő érdeklődés ellenére mintegy negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárja az évet a hazai ingatlanpiac. Az országos adásvételek száma a 2022 január-novemberi 118 ezerről 2023 január-novemberben 83 ezerre csökkent.

Péter B. Árpád

Újépítésű ingatlan az összes tranzakció 6 százlékában szerepelt országosan, a főváros után Zala és Veszprém vármegyében kínálták a legdrágább négyzetméteráron a lakásokat

Forrás: ZH

Közleményükben kitértek arra, hogy a vevők a 2022-es összegnél 4 százalékkal többet, 40,1 millió forintot áldoztak otthonteremtésre 2023-ban országosan. A legkeresettebb ingatlantípus 45 százalékkal a családi ház, az átlagos ingatlanméret 78 négyzetméter volt.

A vármegyék és vármegyeszékhelyek átlagairól készült elemzésükben kiemelték, hogy az idén négyzetméterárak tekintetében a főváros után a Veszprém vármegyében letelepedők számára volt a legköltségesebb az otthonteremtés, itt az országos átlagot jelentősen meghaladó, mintegy 660 ezer forintos áron keltek el az ingatlanok négyzetméterenként. A második legdrágább vármegye Hajdú-Bihar volt, 542 ezer forinttal.

Forrás: ZH

Elemzésük szerint a vármegyeszékhelyek között az idén Debrecen (618 ezer forint/négyzetméter), Székesfehérvár (604 ezer forint/négyzetméter) és Veszprém (577 ezer forint/négyzetméter) számított a legdrágábbnak, míg a legolcsóbb Békéscsaba, Kaposvár és Miskolc volt 271-330 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral.

Ingatlanvásárlásra a vármegyeszékhelyek közül a legtöbbet, átlagosan 46,5 millió forintot Győrben költöttek az ügyfelek, de 40 millió forint feletti volt az átlagos ingatlanérték Zalaegerszegen, Debrecenben és Szegeden is. A skála másik végén 17,1 millió forintos összeggel Szekszárd áll.

Forrás: ZH

Az ingatlanközvetítő ügyfelei az idén az esetek 34 százalékában téglaépítésű lakást választottak. A tranzakciók 15 százalékában panellakást vásároltak az ügyfelek, a vármegyék közül a legmagasabb négyzetméteráron, átlagosan 633 ezer forintért Pest vármegyében, amelyet Hajdú-Bihar követett 623 ezer forintos átlaggal. A vármegyeszékhelyek közül a debreceni házgyári lakások voltak a legdrágábbak, amelyekhez 623 ezer forintos négyzetméteráron juthattak a vevők.

Újépítésű ingatlan az összes tranzakció 6 százalékában szerepelt országosan, a főváros után Zala (997 ezer forint) és Veszprém vármegye (876 ezer forint) kínálta a legdrágább átlagos négyzetméteráron az új lakásokat, míg Borsodban és Győr-Moson-Sopronban 520 ezer forintos átlagáron is hozzájuthattak a vevők új otthonukhoz, közölte a Duna House.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!