A képzést a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatta

2023.12.01. 20:00

A szakmájuk mestereivé váltak

Szakmájuk frissen végzett mesterei vehették át az erről szóló oklevelüket pénteken Zalaegerszegen, a városi díszteremben a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén.

Arany Gábor

Az aranykoszorús mester cím átadásán Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Linhart Rita, Kovács Dezső, Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja

Fotó: A szerző

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a fejlődést, a vállalkozásvezetéshez, a tanulóképzéshez szükséges ismereteket. Ezt Kovács Dezső, a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke fogalmazta meg beszédében. Szólt arról is, hogy az elmúlt hét évben, amióta a köztestülethez került a mesterképzés, Zalában 374 szakember tett mestervizsgát.

A Széchenyi téri díszteremben megtartott átadón elhangzott, a mesterképzés és -vizsga lebonyolításához a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött támogatási szerződéssel tíz szakembernek biztosítottak támogatást a megye gyakorlati képzőhelyein tanulók oktatását vállalók számára a mesterképzés és -vizsga költségeire. Az előírt feltételeknek megfelelve 20 százalék önerő mellett 80 százalék támogatás igénybevételével lehetett részt venni a felkészítésen és letenni a vizsgát. A támogatási keretet felhasználták, valamint egy jelentkező a kérésének megfelelően önerős képzésben jutott el a mestervizsgáig, amit sikerrel teljesített.

Az autószerelő-szakmában a 180 órás mestervizsgára felkészítő tanfolyam 2023 májusában indult. Ez 51 óra szakmai elméletet és 59 óra szakmai gyakorlat, valamint 40 óra pedagógia módszertani ismereteket és 30 óra vállalkozásvezetési ismereteket foglalt magába, és augusztus végén zárult vizsgával a kurzus. Az autószerelő képzés és gyakorlati vizsga helyszíne Zalaegerszegen a Ganz Ábrahám Technikum autószerelő műhelye volt.

A 180 órás kozmetikus mesterképzésben 48 óra elmélet, 62 óra gyakorlat, 40 óra pedagógia módszertani ismeretek, 30 óra vállalkozásvezetési ismeretek vártak a jelöltekre. Ez 2023 márciusában kezdődött, esetükben a vizsgákat augusztus közepén tartották meg. A kozmetikusképzésnek és a gyakorlati vizsgának Keszthelyen az Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola kozmetikai kabinete adott helyet.

A sikeres vizsgákat követően pénteken 11 mesterlevelet nyújtottak át. Immár a kozmetikusmesterek sorát gyarapítja Dömötör Eszter Fanni, Kohári Gabriella, Papp Nikolett, Simon Renáta, Tóth Eszter. Autószerelőmesterként gyakorolhatja a szakmát Császár János, Csiszár Ádám, Gulyás Attila, Hajba Szilárd, Rácz László, Vastag András László.

A díszterembeli ünnepségen a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara aranykoszorús mester címet adományozott Linhart Rita kozmetikusmesternek. Ezzel ismerve el a több mint 30 éve egyenletesen, magas színvonalon végzett szakmai munkáját, kimagasló erkölcsi és szakmai példamutatásával egyetemben. Olyan mestert díjaztak, akinek magatartása, jelleme példamutató a vállalkozótársai és a tanulóifjúság számára egyaránt, fogalmazott az indoklás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!