Másfél milliárd forintból korszerűsítették a hálózatot

2023.11.10. 09:00

Javul az ivóvíz minősége Búcsúszentlászló térségében

Uniós forrásból, a magyar kormány támogatásával, több mint 1,5 milliárd forintból megújult Búcsúszentlászló és térsége ivóvízhálózata.

Péter B. Árpád

Mostantól egészséges az ivóvíz a térségben. Az együttműködő települések vezetői, illetve a projekt közreműködői, elöl középen Molnár Gyula, Búcsúszentlászló polgármestere, Tódor Szabolcs plébános és Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő a projektzáró után

Fotó: Péter B. Árpád

A búcsúszentlászlói és a zalaszentmihályi ivóvízkutak már nem teljesítették az előírt minőséget: a vas-, a mangán- és az ammóniatartalom a maximumérték felett volt. A térség hét települése KEHOP-pályázat segítségével orvosolta a problémát, Búcsúszentlászló, Pölöske, Zalaszentmihály, Kisbucsa, Nemeshetés, Nemessándorháza, Nemesszentandrás konzorciuma 1,29 milliárd forintos uniós forrást nyert, a szükséges önrészt, 210 millió forintot pedig a kormány biztosította, így önkormányzati forrást nem igényelt e nagyberuházás, ismertette Molnár Gyula, Búcsúszentlászló polgármestere.

A munkák során a települési víziközműhálózat egy kúttal bővült, és megújult a térség ivóvízkezelési technológiája, tette hozzá a község első embere.

Molnár Gyula elmondta, a beruházás során szakaszoló aknákat is kiépítettek, így mostantól csőtörés esetén nem az egész településen zárják el a vizet, hanem csak az érintett területen. Leszögezte, mostantól a hét település minden háztartásába és intézményébe megfelelő minőségű, egészséges ivóvíz jut el, „ami a támogatások nélkül nem lenne lehetséges”, hisz az önrészt sem tudták volna kigazdálkodni e falvak saját költségvetésükből.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, „Magyarország jövője a vidék fejlődésével biztosítható”, és ebben számíthatnak a kormányra a hazai falvak és városok. Kiemelte: minden beruházás az adott település vagy térség közösségét erősíti, hozzájárulva az ott élők életminőségének javításához. Szerinte így válhatnak vonzóvá Zala települései is, ösztönözve a fiatalok helyben maradását, visszatérését, vagy épp a távolabbról érkezők letelepedését. Ennek egyik kulcsa pedig az infrastruktúra fejlesztése.

A projektzárón Tódor Szabolcs, Búcsúszentlászló plébánosa megáldotta az új hálózatot s az azt használókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!