December közepétől lehet benyújtani a Magyar Falu Program pályázatait

2023.11.17. 14:00

Gyopáros Alpár a teskándi fejlesztéseket is megtekintette

Új pályázati kiírás jelent meg a Magyar Falu Programban, tízmilliárd forint keretösszeggel – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban. Gyopáros Alpár ezúttal a zalai, köztük a teskándi beruházásokkal ismerkedett csütörtökön Vigh László országgyűlési képviselő társaságában.

Mozsár Eszter

A teskándi bejáráson Sipos László, Vigh László és Gyopáros Alpár a zöldterületek rendbentartását segítő traktor mellett.

Fotó: Pezzetta Umberto

A Magyar Falu Program indulása óta, azaz négy év alatt több mint 33 ezren nyertek pályázatot, aminek összértéke meghaladta a 300 milliárd forintot. Ebből Zalába 40 milliárd jutott, s ahogy Vigh László említette, a vármegyében minden arra jogosult településnek volt már nyertes támogatása.

- Ma már sokan szeretnének vidékre költözni. Ahogy mások is fogalmaznak, trendi ott élni, egyre több család választja a jó minőségű falusi életet – mondta a képviselő.

A teskándi látogatáson Sipos László polgármester vezette körbe a vendégeket, aki elmondta: az elmúlt években utcák, járdák újultak meg, az óvodában játékvár épült, a faluház és az óvoda sportszobáját szépítették, orvosi műszereket szereztek be, zöldterületek karbantartására traktort vásároltak, urnafalat építettek, illetve felújították az Ilona-kápolnához vezető utat, ez mintegy 73 millió forintos nyertes Magyar Falu Program pályázat volt, mellette TOP-os és Leader pályázaton további 50 millió forintot kaptak. A jövőben újabb utak felújítását, a bölcsőde modernizálását tervezik, s az óvodában, a faluházban a tetőszerkezetet szeretnék lecserélni, napelemes rendszert kiépíteni, sorolta Sipos László.

Gyopáros Alpár kormánybiztos összegezte az idei pályázati kiírásokat, miközben elmondta: januártól a falusi CSOK támogatási összege 50 százalékkal emelkedik, így érezhetően belassultak most az igénylések. Emellett zajlik a falusi útalap végrehajtása, négy év alatt több mint 4 ezer kilométernyi mellékút újulhatott meg, tette hozzá a kormánybiztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!