Szép termés ígérkezik

2023.09.09. 20:20

Egyenes, erős, egészséges száron áll a kukorica a Vas vármegyei Bozzai határában

Egyenes, erős, egészséges száron áll a kukorica, a rekord sok csapadék mellett szépen fejlődött a növény: a zöldellő levelek között már aranylanak a bólogató csövek. A látvánnyal bármelyik gazda elégedett lenne, az ígért felvásárlási árak azonban ürömöt hoznak az örömbe – írja a vaol.hu.

Zaol.hu

Fotó: Cseh Gábor

A megszokottnál később, április utolsó napjaiban vetették a kukoricát Nagy Imréék Bozzai határában. Amit az ültetés idején a csapadékos időjárás elvett, azt később vissza is adta: éppen akkor jött a meleg, mikor a magok földbe kerültek, majd érkezett az aranyat érő májusi eső.  A június eleje hozott némi szárazságot, ami azonban ezután jött, arra nem mostanában volt példa: 30 nap alatt mintegy 300 milliméternyi csapadék hullott a környéken. Szó szerint tengerben úszott a tengeri (népies nevén a kukorica – szerk.).  

Nagy Imre a vaol.hu-nak elmondta: – Jelen pillanatban a felvásárlási árak nem optimálisak, tonnánként 50-58 ezer forintot adnak a kukoricáért. A termelő hozzátette: egyes helyeken, ahova nem tettek talajfertőtlenítőt, nagy károkat okozott a drótféreg és újra kellett vetni, ráadásul az engedélyezett szerek ellen rezisztenssé váló gyomok ellen is egyre nehezebb felvenni a versenyt.

További részleteket a vaol.hu-n olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!