Több mint tíz kilométeren újul meg a Balatoni Bringakör

2023.09.07. 21:40

A nettó 540 millió forintos, Zalát is érintő fejlesztés november végére elkészül

Zala és Veszprém vármegyében összesen 10,5 kilométer hosszan kezdődik meg a Balatoni Bringakör felújítása.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint kiemelte: fontos szempont, hogy a két keréken közlekedők azt érzékeljék, magasabb szintű útvonalat használnak

Fotó: Péter B. Árpád

A fejlesztésről Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, illetve Biró Róbert, Balatongyörök és Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere tartott sajtótájékoztatót Balatongyörökön. Itt elhangzott: a 205 kilométer hosszú Bringakör már több mint fele fokozatosan, szakaszról szakaszra megújult az elmúlt években, több mint 6 milliárd forint értékben.

Nagy Bálint arról is beszélt: a komplex rekonstrukció azonban itt nem áll meg. A munkálatok folytatásaként a nem építési engedélyköteles szakaszok felújítása indul most Balatonudvaritól Vonyarcvashegyig, ami főként a meglévő lakóutcák rekonstrukcióját, részben pedig a meglévő kerékpárútszakaszok szélesítését, aszfaltozását, továbbá burkolatjelfestést és KRESZ-táblák kihelyezését jelenti.

Kezdődnek a munkák. Balatongyörök határában (b-j) Biró Róbert, Nagy Bálint és Pali Róbert
Fotó: Péter B. Árpád

Veszprém vármegyében Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp, Badacsonytomaj és Szigliget érintett 7,8 kilométer hosszúságban, Zalában pedig Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen, összesen 2,7 kilométeren kezdődnek a munkálatok.

A nettó 540 millió forintos fejlesztés hazai költségvetési forrásból valósul meg. Nagy Bálint kiemelte: a beruházásnál fontos szempont, hogy ne csak a biztonságos kerékpározás feltételeit teremtsék meg, hanem a két keréken közlekedők azt érzékeljék, magasabb szintű útvonalat használnak.

Biró Róbert leszögezte: a Balatoni Bringakör nemcsak a három nyári hónapban, hanem ősszel és tavasszal is turistavonzó, éppen ezért a régió egyik kincse. Az pedig, hogy megújulnak és biztonságosabbá válnak a kerékpárutak, még jobb lehetőséget kínál az ide érkezőknek.

Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen összesen 2,7 kilométeren kezdődnek a munkálatok. A sajtótájékoztató után Pali Róbert, Biró Róbert és Nagy Bálint egyeztetett a további tervekről
Fotó: Péter B. Árpád

Pali Róbert azt hangsúlyozta: ezeknek a beruházásoknak a legnagyobb nyertesei az itt sétálók és kerékpározók, akik egyre jobb körülmények

között mozoghatnak, s fedezhetik fel a Balaton értékeit. Azt is elmondta, a térségben folyamatosak az egyeztetések a szakma, a politika, a civil szereplők és az önkormányzatok között, és mint kijelentette: ez a régió e tekintetben példaértékű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!