Vízipari cégekkel és szolgáltatókkal találkozott az államtitkár

2023.04.28. 18:00

V. Németh Zsolt: Évente 100 milliárd forint áll rendelkezésre a víziközművek cseréjére

Egy megbeszélés és egy konzultáció várt péntek délelőtt V. Németh Zsoltra, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárára Nagykanizsán. A szakpolitikus először a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. Kisfaludy utcai központjában adott tájékoztatást Kendli Richárd elnök-vezérigazgatónak a szektorban várható átalakulásokról. Ezt követően a Honvéd Kaszinóban olyan helyi cégekkel, vállalatokkal is találkozott az államtitkár, melyek a víztechnológia, a víztisztítás terén érdekeltek.

Pásztor András

Kendli Richárd, a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója (jobbról) fogadta pénteken V. Németh Zsoltot, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárát

Fotó: Szakony Attila

A vízműves találkozó kapcsán Kendli Richárd elnök-vezérigazgató elmondta: az ágazatot három területen sújtják problémák, egyrészt a gazdálkodási környezet, melynek részei a megemelkedett energiaárak, másfelől az ágazatban dolgozók nemzetgazdasági átlagnál alacsonyabb bérezése, harmadrészt pedig az egyre inkább elöregedő víziközmű-infrastruktúra.

V. Németh Zsolt államtitkár erre reagálva hangsúlyozta: a problémák felszámolására a kormányzat különböző ajánlatokat kíván tenni, ilyen például az integráció, mely során az állam átveszi a vízszolgáltatás és szennyvízkezelés feladatait a teljes tulajdonnal együtt.

– Akik nem kívánnak részt venni az integrációban, természetesen azok számára is lesz ajánlata a kormánynak, de ami ennél fontosabb, hogy végre elhatározás született egy igazságosabb vízdíj bevezetésére – árulta el V. Németh Zsolt, aki megjegyezte: jelenleg Magyarországon 4000-féle vízdíj van hatályban, amit ha nem is egységesíteni, de igazságosabbá szeretnének tenni. – Mindezek mellett azzal is tisztában van a kormányzat, hogy a víziközművek országszerte elöregedtek, ezért a következő években jelentős összegeket kíván fordítani ennek megújítására, ami éves viszonylatban minimum 100 milliárd forintot jelent.

Az államtitkár a vízügyi cégekkel való konzultáció kapcsán azt emelte ki, hogy a szaktárca mindent elkövet annak érdekében, hogy a víztisztítás terén kiemelkedő eredményeket elért hazai cégeknek újabb és újabb piacokat biztosítson. Legutóbb a grúz szakminiszter járt Budapesten, melynek eredményeként ottani tendereken vehetnek részt magyar vállalatok, és rövidesen az Egyesület Arab Emírségekben is hasonló találkozóra kerül majd sor.

Dr. Polay József, a vízügyi konzultációt szervező Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: legközelebb, május 12-én gazdasági konzultációt szerveznek, melynek keretében Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára látogat Nagykanizsára.

 

Címkék#viziközmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!