Turizmus

2023.04.20. 13:07

Idén is izgalmas a kínálat Szécsiszigeten

Felkészültek az idei idegenforgalmi szezonra Szécsiszigeten, a téli zárás után április közepétől látogatható az Andrássy-Szapáry-kastély is a többi nevezetesség mellett.

Korosa Titanilla

A település fontos attrakciója az Andrássy-Szapáry-kastély

Fotó: Korosa Titanilla

– Az idei évet a szigorú gazdálkodás jellemzi, a bevételek hatékony felhasználásával fogadtuk el a költségvetést – tájékoztatott Nagy István polgármester. – Az év első hónapjaiban a napi teendők mellett az elmúlt években megvalósult pályázatok elszámolását végeztük és előkészültünk az idegenforgalmi szezonra, szeretnénk, hogy minél szélesebb körbe ismertté váljon településünk. A kastélynak fontos szerepe van a turizmusban, az állami támogatás mellett innen saját bevétellel számolunk. Bizakodóak vagyunk az előrefoglalások, terembérlések növekedése miatt. A turizmusból származó bevételekre nagy szükség van a nehéz gazdasági helyzetben a működés fenntartása, a beadandó pályázatok tervezési és önrészköltsége, valamint a kisebb összegű javítások és beruházások finanszírozása miatt.

Nagy István polgármester: Bizakodóak az előrefoglalások, terembérlések növekedése miatt
Fotó: Korosa Titanilla

A kastély mellett vonzza a turistákat a helyi bivalyrezervátum, a római katolikus templom, valamint a magánkézben lévő, nemrégiben felújított vízimalom is, melynek udvarán kéthetente kinyit a termelői piac.

A fentiek mellett egy Leader-pályázat megvalósítását is előkészítették, ennek keretében padok, virágládák, hulladékgyűjtők kerülnek a közterekre. Emellett a kastélyba újabb székek, asztalok beszerzésére kerül sor, továbbá lombfúvót és egy damilos fűnyírót vásárolnak.

Állandó kiállítás a magtárépületben
Fotó: Korosa Titanilla

– Az előzetes tájékoztatás alapján újabb pályázatok beadására ez év őszétől lesz lehetőség – tette hozzá a polgármester. – Szeretnénk pályázni játszótér kialakítására, új falubusz beszerzésére, az önkormányzati út- és járdahálózat további fejlesztésére és folytatnák a faluház felújítását. Megtartjuk a hagyományos programjainkat is idén, húsvétváró kézműves foglalkozással kezdtünk, már szervezzük a 16. Szapáry Napot, és ekkor tartjuk a gyereknapot. A tervek szerint a nagyszabású Szapáry Nap augusztus 5-én lesz, előtte, július 29-én a Kerka Vízimalomban lesz esemény. Októberben rendezzük az idősek napját, melyet mindig nagy várakozás előz meg. Decemberben pedig Mikulás-váró kézműves-foglalkozást tervezünk és feldíszítjük a falu karácsonyfáját.

Nagy István kitért arra is, hogy az önkormányzat kiváló kapcsolatot ápol a Kerka Vízimalom tulajdonosával, több rendezvényt közösen szerveznek annak érdekében, hogy minél több színvonalas program fogadja a településen élőket és az oda látogatókat. Aktívan tevékenykedik a 2018-ban újjáélesztett sportegyesület is, a helyi labdarúgócsapat a jelen állás szerint dobogós helyen zárja majd a megyei harmadosztályban a szezont. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!