A MATE Georgikon Campusán

2023.03.16. 15:16

Szőlészeti és borászati szakmai nap Cserszegtomajon

Telt ház előtt zajlott le március 11-én a metszési bemutató – szőlészeti és borászati szakmai nap Keszthelyen és Cserszegtomajon, a MATE Georgikon Campusán, tájékoztatta portálunkat az intézmény.

ZH

Rekordszámú érdeklődőt vonzott a rendezvény, amelyen dr. Brazsil József, Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere is előadott

Fotó: MATE

A MATE Szőlészeti és Borászati Intézete, a MATE Georgikon Campus és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szervezésében megvalósult rendezvény szinte rekordszámú, 140 fő részvételével zajlott.

A rendezvényen köszöntőbeszédet mondott dr. Szőke Barna, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kutatóállomás-vezetője, aki bemutatta az intézet struktúráját. Dr. Sáringer-Kenyeres Marcell, Keszthely önkormányzatának képviselője köszöntőjében jelezte, hogy a város legfontosabb alappillére mindig is a Georgikon volt.

Drónbemutató is színesítette a programot Fotó: MATE

– Egyetemi városunk nem értelmezhető a Georgikon, a köré épült infrastruktúra és az oktatás nélkül. Gyorsuló világunkban egyre fontosabb feladata a mezőgazdasági kutatásokat végző intézményeknek, hogy szakmai bázisként a térségükben gazdálkodók munkáját segítsék, az új tudományos eredményeket és technológiákat a társadalom számára elérhetővé tegyék – fogalmazott a képviselő.

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere üdvözölte a résztvevőket és jelképesen is bemutatta, hogy megemeli a kalapját a résztvevők és a rendezvény előtt. Dr. Szabó Péter, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus általános campus főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a MATE Georgikon Campus immár 226 éve áll az agrár-felsőoktatás szolgálatában és idén is nagyszámú érdeklődés övezte a Georgikont a felvételizők körében.

A  cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telepen tartották a program gyakorlati részét Fotó: MATE

Szakmai előadást tartott Csomós Bálint, a BASF Hungária Kft. képviseletében, aki „Mindig egy lépéssel a kórokozók előtt” címmel bemutatta cégük megoldásait a különböző növényvédelmi problémák tükrében.

Dr. Kovács Barnabás, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusa előadásában kifejtette, hogy a szalmaborkészítés, avagy a beltéri szőlőtöppesztés azzal, hogy a kései szüreteléshez képest korábban viszi be a termést biztonságos közegbe, minden évben kiszámíthatóbb mennyiségű és minőségű alapanyagot képes a borásznak biztosítani. A töppesztést passzívan is jól szellőző helyiségben szükséges úgy végezni, hogy a rovarkártevőket távol tartsuk, míg a kórokozók tevékenységét preventív, megelőző módon (csak teljes egészében egészséges termést helyezzünk el a folyamat elején) gátoljuk.

Dr. Varga Zoltán a Syngenta Magyarország Kft. képviseletében a 2022-es év növényvédelmi tanulságairól beszélt: a tavalyi évben szokatlanul hűvös volt az április, -140,5 mm volt a lehullott csapadék mennyisége 13 év vonatkozásában. Nem csak a mennyiség volt kevés, de az eloszlás is borzalmas volt. Kiemelte, hogy a 2023-as év növényvédelem tekintetében ismét „a lisztharmat éve volt”.

Makra Máté, a Yara Hungária Kft. szaktanácsadója a cég tápanyagutánpótlási aktualitásairól, a szőlő tápanyagutánpótlási technológiájáról adott elő.

Vaszily Zsolt, a HUMINISZ Kft. képviselője „Növénykondícionálás és növénytáplálás az eredmények tükrében” című előadásában rávilágított, hogy az elmúlt 119 évben az évi csapadékösszegekhez mérsékelt, 2,86%-os csökkenést tapasztalhatunk. Az éves csapadékösszeg változása 1961 és 2019 között ugyanakkor országos átlagban 5,4%-os növekedést mutat. A változás térben sem egyenletes, az ország egyes tájain -20%-os, máshol akár +23%-os változásokat is tapasztalhatunk.

Mag Zoltán, a Tarján Acél Kft. képviseletében a szőlő egyik legfontosabb ültetvényszerkezeti elemét, a cég által forgalmazott salgófém szőlőtámrendszert ajánlotta a résztvevők figyelmébe.

Homola Kristóf, az Fx3 Drone Kft. ügyvezetője bemutatta a drónok használatának jogi hátterét Magyarországon. Az egyes munkafolyamatokban való alkalmazhatóság, a megoldások és a „jógyakorlatok” bemutatására is sor került. A drónok növényvédelemben (területek felvételezése, RGB és multispektrális mérések, permetszer-kijuttatás) betöltött szerepéről is részletesen szólt az előadó.

Az ebédszünetet követően a MATE Georgikon Campus cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepén folytatódott a gyakorlati program, ahol a résztvevők koszorút helyeztek el dr. Bakonyi Károly szobránál: Szládovics László a borlovagrend, míg dr. Szabó Péter az egyetem képviseletében. Mint ismert, Bakonyi Károly nevéhez fűződik a keresztezéses nemesítési tevékenység elindítása Cserszegtomajon: az általa, a Georgikonon nemesített cserszegi fűszeres immár a második legnagyobb felületen termesztett fehérbort adó szőlőfajta.

A gyakorlati bemutatók keretében Varga Áron, az Fx3 Drone Kft. drónpilótája tartott bemutatót, majd interaktív metszésre került sor dr. Lukácsy György, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet adjunktusának vezetésével. A programot az egyetem saját nemesítésű fajtáiból történő borkóstolás zárta, melyet Szládovics László, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. Szőlészeti-Borászati ágazatvezetője tartott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!