Göcsej Horgász Egyesület

2023.03.07. 15:35

A sporthorgászok örömére: halat telepítettek a kustánszegi tóba

Idei első halasítását hajtotta végre az elmúlt hét végén a Göcsej Horgász Egyesület. A kustánszegi tóba ezúttal nemcsak a megszokott fogható méretű pontyokat telepítették, hanem jelentősebb mennyiségben különböző méretű és fajösszetételű vegyes keszeget, valamint néhány kifejezetten nagynak számító halat is.

Gyuricza Ferenc

Kelemen Csaba az egyik extra méretű ponttyal

Forrás: Göcsej HE

Ez utóbbiakkal a sporthorgászoknak szeretne kedvezni az egyesület, hiszen a 18 darab extra méretű ponty védettséget élvez, s azokat kifogást követően, a lehető legkíméletesebb módon azonnal vissza kell ereszteniük a tó vizébe a horgászoknak. Ezek a halak – amelyek össztömege a halasításkor 109 kilogramm volt – a védelmük érdekében egyedi jelölést is kapnak.  

- Örömmel számolhatok be arról, hogy sikeres telepítésen vagyunk túl, hiszen a tervezett, több mint 15 mázsányi, III. nyaras pontymennyiségen felül a halgazdaságból számunkra is meglepő módon még 220 kilogramm keszeget is tudtunk vásárolni – foglalta össze a civil szervezet elnöke, Kelemen Csaba. – Miután a halellátás országszerte akadozik, ezért a kínálkozó alkalmat nem akartuk kihagyni, így rögtön tájékoztattuk a lehetőségről a kormányhivatalt is, amely a tervezett mennyiségen felüli telepítést jóváhagyta.  

Kelemen Csaba kérdésünkre azt is elmondta: a III. nyaras pontyok másfél-két kilogramm közöttiek, vagyis azok a telepítés miatt elrendelt tilalom lejártát követően, március 11-től már foghatók lesznek. A Göcsej Horgász Egyesület szombattól tehát már újra fogadja a horgászokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!