Új támogatási rendszer

2023.02.16. 10:30

Óriási lehetőségek az agráriumban tevékenykedők előtt

Alapjaiban változik meg az agrárium támogatási rendszere, a tudnivalókról országszerte szakmai fórumokat tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Arany Gábor

Vigh László, Ribóczi Edina, dr. Feldman Zsolt, Süle Katalin és Sabján Krisztián

Fotó: Pezzetta Umberto

A tájékoztatókat választókerületenként hirdették meg, a nagykanizsait követően kedden Zalaegerszegre várták az érdeklődőket. A kamara vármegyei szervezetének konferenciaterme zsúfolásig megtelt. 

– Stratégiai gondolkodást vár el a gazdáktól az új támogatási rendszer – fogalmazott köszöntőjében Süle Katalin, a NAK alelnöke. Kihívásokkal kell szembenézni, de óriási lehetőségek nyílnak meg, tette hozzá. Szavaihoz csatlakozott Vigh László országgyűlési képviselő, aki kiemelte: a mezőgazdasági ágazat jó működése az ország alapvető érdeke. 

Sabján Krisztián, a kamara zalai elnöke érdeklődésünkre azt emelte ki: a kétpilléres támogatási rendszerben a közvetlen támogatás mellett a vidékfejlesztésre kérhető pénz. Legfontosabb, hogy az igénylés feltételrendszere megváltozik. Az alaptámogatás és a 2015-ben meghirdetett zöldítés (környezetvédelmi célok) megszűnik. Az igénylésekhez minden esetben a falugazdászokat kell keresni – hangsúlyozta. A kamara 12 ezer tagot számlál, évente közülük 3300 számára nyújtanak be támogatási kérelmet, ez a támogatást kérők 80 százalékát teszi ki, mondta Sabján Krisztián. 

Az idén hatályba lépett közös agrárpolitika (KAP) központjába a biológiai sokféleség erősítése került, az új szabályok igazodnak az EU környezetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályaihoz és kötelezettségeihez. Ezért a mezőgazdasági termelőknek éghajlat- és környezetbarát módszereket kell alkalmazniuk, ha uniós támogatást szeretnének. A tagállamok kötelesek a vidékfejlesztési költségvetés legalább 35 százalékát és a közvetlen kifizetések legalább 25 százalékát környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedésekre fordítani. 

A KAP stratégiai tervben 5377 milliárd forint érkezik a magyar agrárium finanszírozására 2027-ig. A részletekről dr. Feldman Zsolt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár, valamint Ribóczi Edina, a kamara agrárigazgatási szakértője beszélt. A földforgalommal, illetve a gazdaságátadással kapcsolatban a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) főtitkára, dr. Cseh Tibor tartott tájékoztatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!