Könnyebbség a vállalkozásoknak

2023.01.06. 12:00

Januártól már devizában is lehet az iparűzési adót fizetni

Január 1-je óta a helyi iparűzési adót (hipa) euróban és amerikai dollárban is fizethetik a vállalkozások. Erre Keszthely önkormányzata hívja fel a figyelmet a Magyar Államkincstár tájékoztatása alapján.

Péter B. Árpád

Idéntől már euróban és amerikai dollárban is fizethetik a vállalkozások a helyi iparűzési adót

Forrás: Illusztráció/önkormányzat

Mindezt egy tavaly szeptember 26-án született kormányrendelet teszi lehetővé, amelyet az érdeklődők a Magyar Közlöny 2022. évi 155. számában találnak.

A keszthelyi helyhatóság úgy fogalmaz: „az új szabály egyszerűsítést jelent azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A kormányrendelet által biztosított új lehetőség megkönnyíti az önkormányzatok felé teljesítendő helyi iparűzési adó befizetését”.

A kincstár minden önkormányzatnak egy „HIPA deviza beszedési technikai számla” elnevezésű, forintban vezetett elszámolási számlát nyitott. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy devizaátutalásnál minden esetben fel kell tüntetni az adott helyhatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, 28 karakter hosszúságú nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámán túl a számlavezető úgynevezett BIC-kódját, ami a HUSTHUHB, továbbá a Magyar Nemzeti Bank BIC-kódját is: MANEHUHB.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!