Folytatódik a Magyar Falu Program

2022.12.27. 06:50

Zalába eddig több mint 14 milliárd forint érkezett az MFP-ből

A Magyar falu program 2023-ban is folytatódik, a támogatások mértéke pedig a kormány tervei szerint minimum eléri majd a 2019-es szintet.

Péter B. Árpád

Bóna Zoltán Válluson: Magyarország kormánya 2010 óta elkötelezett a vidék fejlődése iránt, és minden eszközzel segíti azt

Fotó: Péter B. Árpád

Erről is beszélt Bóna Zoltán, a településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztos nemrégiben Válluson, emlékeztetve: Magyarország kormánya 2010 óta elkötelezett a vidék fejlődése iránt, és minden eszközzel segíti azt.

Vállus például 117 millió forint támogatást kapott az elmúlt időszakban a Magyar falu program (MFP) pályázataiból, például sportparkra, a kisbolt működésének támogatására, illetve a falu- és tanyagondnoki szolgálat segítésére. Legutóbb pedig útfelújításra kapott forrást a nyugat-balatoni kistelepülés.

Zalába eddig több mint 14 milliárd forint érkezett az MFP-ből, s meghaladta az 1100-at az önkormányzati és egyházi fejlesztések száma, továbbá 320 civil szervezet és 112 kisbolt nyert támogatást.

A 2-es számú, Keszthely központú választókerületből 98 települést érint e program. Itt meghaladta az 500-at a nyertes pályázatok száma az elmúlt esztendőkben, ami 7,9 milliárd forint támogatást eredményezett, szögezte le Bóna Zoltán. A politikus kiemelte: a falusi útalapból például 29 kilométernyi alsórendű út újult meg, „ami hatalmas eredmény”.

Bóna Zoltán arról is beszélt, jövőre is folytatódik a falusi kisboltok támogatása. A politikus mellett (b-j) Mezei András, a keszthelyi Kármel plébánosa, Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője és Herczeg Béla, Vállus polgármestere
Fotós: Péter B. Árpád

A településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy az MFP 2023-ban is folytatódjon, „minimum a 2019-ben rendelkezésre állt összeggel, ami a helyzethez mérten mindenképpen örömteli”,

Bóna Zoltán arról is beszélt: a falusi csokot az ötezer lélekszám alatti települések 93 százalékában lehet igénybe venni, s a program 2021-es bővítésével Zalában a korábbiakhoz képest 16 új település került be a kedvezményezetti listába, a 2-es választókerületből azóta az

Almásházán, Dötkön, Felsőpáhokon, Petőhenyén és Sármelléken élők is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

– Országos kitekintésben a Magyar falu programnak köszönhetően több mint 64 milliárd forint értékben épültek vagy újultak meg utak – összegzett Bóna Zoltán –, 1295 nyertes pályázat pedig önkormányzati járdaépítést támogatott.

A politikus emlékeztetett: nemrégiben, november 14-én jelentették be, hogy a falusi kisboltok támogatása folytatódik, hozzájárulva például bér- és működési kiadásaikhoz. Ez is örömteli a magyar vidék jövője, megtartóereje szempontjából – hangsúlyozta Bóna Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!