Helyi gazdaság

2022.11.25. 14:00

Megújul a Deák-technikum – Nyárra készül el az épületenergetikai fejlesztés

Bruttó 372 millió forintos KEHOP-os támogatással megújul a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Deák Ferenc Technikum. Mindezt sajtótájékoztatón jelentették be a város és az intézmény vezetői csütörtökön.

Mozsár Eszter

A Deák-technikum bejáratánál Bognár Ákos, Vizlendvai László, Balaicz Zoltán, Vigh László, Szabó Károly és Rozmán Sándor.

Fotó: Fehér Márk

Mint arról már néhány hónappal ezelőtt beszámoltunk, 1,17 milliárd forintos vissza nem térítendő uniós és állami támogatással zajlik a ZSZC Széchenyi István Technikum és a Deák Ferenc Technikum épületenergetikai fejlesztése. A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum közös projektje várhatóan 2023 augusztusában fejeződik be.

A mostani beruházás során – ahogy a Széchenyi-technikumban - kicserélik a homlokzati nyílászárókat, hőszigetelik a homlokzatokat, megoldják a lapostető hő- és vízszigetelését, valamint korszerűsítik az épületgépészeti fűtésrendszert.

Balaicz Zoltán polgármester először a 2014-ben indított, tíz évre szóló, a nevelési és oktatási intézményeket célzó fejlesztésekről szólt. A felújítások sorából eddig kimaradt intézményeket a TOP Plusz programba szeretnék beilleszteni, hogy 2024-re valóban végezzenek ezekkel a vállalt feladatokkal. A városvezető hozzátette, jelenleg folyik az Apáczai Művelődési Központ tornatermének renoválása, s a Zrínyi-gimnáziumban ugyancsak elkezdik néhány hét múlva a munkát.

Fotós: Fehér Márk

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos jelezte, hogy még az energiaválság előtt döntöttek a technikum felújításáról, ám a mostani gazdasági helyzet különösen indokolttá tette ezt a helyes döntést. Cél, hogy az intézményekben jelentősen csökkenjen az energiahasználat és gazdaságos legyen a működtetésük.

A fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrum részéről Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató ismertette a munkálatok részleteit, ami hozzájárul ahhoz, hogy komfortos legyen a jelenléti oktatás. Hozzátették, remélik, hogy a jövőben a centrumhoz tartozó további három zalaegerszegi középiskolában hasonló felújításokat végezhetnek majd, ugyanis ezek a 60-70-es években épültek. Másrészt bizakodóak, hogy jut majd forrás a belső megújulásra is.

Bognár Ákos, a településrész önkormányzati képviselője amellett, hogy megköszönte a támogatást, elmondta, hogy a hátsó udvart már rendbe tették, ám a további munkálatokhoz kormányzati és uniós segítségre volt szükség. Ugyancsak köszönetét fejezte ki Rozmán Sándor intézményvezető, s mint mondta, türelmesen várják a befejezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!