Beszerzés előtt

2022.02.01. 18:00

Megbízható értékesítőtől vásároljunk tűzifát - javasolja a Zalaerdő

A tűzifavásárláshoz ad tanácsokat honlapján az állami erdőgazdaság.

Horváth-Balog Attila

Fontos odafigyelni a tűzifa megfelelő tárolására is Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tűzifa a második legnépszerűbb tüzelőanyag a gáz után Magyarországon. Ennek oka, hogy az ára viszonylag kedvező, a fűtőértéke pedig kiemelkedően magas.

 

A Zalaerdő Zrt. elsősorban arra hívja fel a fával fűtők figyelmét: ne az utolsó pillanatban vásárolják meg következő télre a tüzelőjüket, hanem már tavasszal, hogy legyen ideje kiszáradni. A legjobb, ha két évre elegendő mennyiséget szereznek be egyszerre, mert így biztosan lesz ideje a következő évinek a kiszáradásra. A leghatékonyabban fűteni ugyanis száraz tűzifával lehet. A tűzifaválasztásnál 2 fő dologra kell különösen figyelni, az egyik a fa víztartalma. A megfelelő tűzifa víztartalma 20 százalék alatti, de ideális esetben 10-18 százalék között van. Az ilyen fát légszáraz fának nevezzük. A csalók gyakran légszárazként adják el a frissen vagy nemrég kivágott fát, ami azért nem szerencsés, mert ha túl magas a víztartalom, a víz párolgása elnyeli a termelődő energia jó részét. Ez azt jelenti, hogy minden 10 százalék többletnedvesség 9 százalék fűtőérték-csökkenést okoz. Ráadásul a kicsapódó nedvesség savas, tönkreteszi a kéményünket és a tüzelőberendezésünket is. A másik: keményfákat válasszunk, mert azok sűrűsége nagyobb, ezért a térfogategységre vetített fűtőértékük sokkal jobb, mint a puhább fajoknak. Javasolt a bükk, a gyertyán, a tölgy, a cser, a kőris és az akác.

 

Ajánlott olyan megbízható, számlaképes értékesítőtől vásárolni tűzifát, amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít. 

 

A Nébih aloldalán: https:// tuzifatokosan.nebih.gov.hu/ mindenki megkeresheti a hozzá legközelebb található megbízható tűzifa-forgalmazót. A tűzifa vásárlása nem fejeződik be azzal, hogy megérkezett udvarunkba a megrendelt mennyiség. Fontos odafigyelni arra, hogyan tároljuk, hogy megfelelően száradjon, ne korhadjon. Legyen védve a csapadéktól - nyáron lehet a szabad ég alatt, de ősztől nagyon fontos, hogy lefedjük. Oldalt szellőzzön, minimum 5, de inkább 10 centiméter helyet hagyjunk a faltól. A fa alá mindenképp rakjunk keretet, mert máskülönben felszívja a talaj nedvességét. Tároljuk hasogatva, mert így jobban tud száradni, és mivel vannak olyan fafajok, amelyek fülledésre hajlamosak, ezért is célszerű a lehető leghamarabb feldolgozni a tűzifát, amennyiben hengeres választékot vásároltunk. Felhasználás előtt pedig érdemes rövid időre melegebb környezetbe vinni, mert a tárolás során valamennyit magába szívhat a levegő páratartalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!