Frissen Zalából

2022.01.15. 07:00

Kilencedszer jelent meg a zalai Top 100-as kiadvány

Megjelent a Top 100 Zala Megye Gazdasága című kiadvány, amelyet kilencedszer vehetnek kézbe az olvasók.

Mozsár Eszter

Kovács Dezső, Balaicz Zoltán, dr. Palkovics László, dr. Kaszás Anita, Vigh László, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője a kiadvány bemutatóján

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Kovács Dezső, Balaicz Zoltán, dr. Palkovics László, dr. Kaszás Anita, Vigh László, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth A. Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője a kiadvány bemutatóján

Forras: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága, valamint a kiadványt készítő Zalai Hírlap tegnapi bemutató rendezvényén, az Arany Bárány Hotelben részt vett prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. A világjárvány miatt tavaly elmaradt a TOP 100 kiadványt bemutató program, így a mostaniban bővebb és hosszabb összefoglaló, valamint elemzés található. A cikkekben a megkérdezett vállalati vezetők, gazdasági szakemberek többek között az elmúlt időszak tendenciáiról, a pandémia miatti kihívásokra adott hatékony megoldásokról nyilatkoznak, s az olvasó választ kap arra, hogy a Covid-járvány hogyan hatott a különböző ágazatokra. Az adóhatóság kimutatása alapján Zala megye három legnagyobb árbevételű cége 2020-ban a ZÁÉV Építőipari Zrt., a Gartner Intertrans Hungária Kft., valamint a Szabadics Építőipari Zrt. volt. A TOP 100 vállalkozás 2020-ban összesen 576 milliárd forint árbevételt ért el, ami 1,3 százalékkal magasabb volt az előző évi bevételeknél. A listán szereplő 84 adózó közül 50 cég tudott előre lépni, kilencen tartották pozíciójukat és 25-en hátrébb kerültek. A TOP 50 munkáltató együtt több mint 15 ezer embert foglalkoztatott. 

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében arról szólt: mindenképpen fontos a legnagyobb adózók teljesítményének elismerése, s hogy a kormány hatékony, patrióta gazdaságpolitikája jelentősen segíti a helyi vállalkozásokat. 

A Top 100 Zala Megye Gazdasága 2021 kiadvány bemutatójának résztvevői

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A megye fejlesztési sikere nagy mértékben múlik a gazdasági szereplők felkészültségén, amihez a kamara hathatós támogatást nyújt a jövőben is – mondta Kovács Dezső. 

Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy 2014-ben még 7,5 százalék volt a megyeszékhelyen a regisztrált álláskeresők aránya. Az utóbbi években 4500 új munkahely létesült, ennek köszönhetően mára 2,8 százalékra csökkent ez a szám. Kijelentette: 2022–2024 között további 2000 új munkahelyet szeretnének teremteni, s a tervezett beruházások összértéke 165 milliárd forint. Olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni Zalaegerszegen, ahol egy helyen van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szak- és egyetemi képzés, a különféle szolgáltatások – zárta beszédét a polgármester. 

Dr. Palkovics László miniszter előadásában először Magyarország gazdaságvédelmi és -újraindítási intézkedéseinek eredményeiről szólt, miközben kiemelte a hazai innovációs fejlesztések jelentőségét és ismertette az iparstratégiai irányvonalat. A kor kihívásaira adott válaszok a technológiai típusú megoldások – mondta. A tárcavezető megemlítette a kiemelt zalai kormányzati beruházásokat, úgy mint a tesztpálya köré épülő komplex ökoszisztéma-környezetet, valamint a gyorsforgalmi út- és vasúti infrastruktúra-fejlesztéseket. 

 

Dr. Kaszás Anita, a NAV megyei adó- és vámigazgatóságának igazgatója elmondta: a 2019-es évről nem készült külön kiadvány, ám az üzleti év nem publikált adatait is felhasználták az elemzéseknél. A statisztikákból kiderül, hogy a legproduktívabb szektor a feldolgozóipar volt, a pandémia legnagyobb vesztesei pedig – csakúgy, mint máshol – a szállásadók és a vendéglátóipar. 

A rendezvényt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos zárta, aki úgy fogalmazott: a politikai és gazdasági szereplők Zalában egy irányba tartanak. A térség fejlődésének záloga, a siker kulcsa ezeknek a kiváló cégeknek az együttműködése.

Ezek is érdekelhetik