Frissen Zalából

2021.06.23. 11:30

Gyarapodik a foglalások száma, sokan jönnek nyaralni Zalába is

Kiemelkedően jó nyár várható a Balaton körül, erre utalnak a foglalási adatok. A tó térsége idén is a legnépszerűbb úti cél lesz a belföldi vendégek körében, és a szakemberek azt várják, hogy hamarosan külföldről is érkeznek majd nagyobb számban turisták.

Péter B. Árpád

Könnyid László: A Balatonhoz szól az összes foglalás harmada Fotó: MTÜ

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) számai alapján élénkül a belföldi és a beutazóturizmus egyaránt. A három nyári hónapra június közepéig 40 ezer látogató foglalt mintegy 200 ezer vendégéjszakát Keszthely – Hévíz – Alsópáhok térségében, és az adat napról napra növekszik.

Többek között erről beszélt Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató- helyettese nemrégiben az alsópáhoki Bobo Fun Park átadásán, kiemelve: ehhez hasonló beruházásokkal lehet a Balatont időjárástól független, négy évszakos turisztikai célponttá tenni.

A szakember arról is szólt, egy hónap alatt 50 százalékkal nőtt országosan a foglalások száma; Zala megyébe 12 ezren jelezték érkezésüket, félmillió vendégéjszakát lekötve.

Könnyid László úgy fogalmazott, továbbra is a Balaton a legnépszerűbb, az összes foglalás több mint harmada a térségbe szól, a magyarok utazási kedvét pedig fokozza, hogy a Szép-kártyákon 200 milliárd forint vár felhasználásra, az alszámlák pedig átjárhatók, tehát a zsebekből egyaránt lehet finanszírozni a szállást, a vendéglátást és a szabadidős szolgáltatásokat.

Könnyid László: A Balatonhoz szól az összes foglalás harmada
Fotó: MTÜ

- Az attrakciófejlesztés fontos elem ahhoz, hogy egy desztináció sikeres legyen, egész évben vonzza a kül- és belföldi látogatókat – folytatta lapunk kérdésére Könnyid László. – Sokszor elmondtuk a járványhelyzet sötét hónapjaiban, hogy erre a minél sikeresebb újrainduláshoz is szükség van, hiszen nem mindegy, hogy állhatunk a rajtvonalhoz. Május óta folyamatosan erősödik, bővül a turizmus, és reméljük, külföldről is egyre több vendég érkezik hamarosan, amit lehetővé tesznek a kétoldalú megállapodások.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, a turisták kifejezetten keresik az élményelemeket, a szálláshelyek minősége mellett ezek is fontos szerepet játszanak az utazási döntésekben. Éppen ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség -hisz az attrakciók fejlesztésében -, erre utal az is, hogy több száz ilyen beruházás folyik országszerte ezekben a hónapokban, hazai és EU-s forrásból.

Mindez pedig azt szolgálja, hogy versenyképesebb legyen a magyar turizmus: „a belföldi vendégeket itthon tartsuk, és egyre több külföldi turistát szólítsunk meg” – szögezte le Könnyid László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!