Frissen Zalából

2021.06.06. 07:00

A szamóca sikeres termesztéséhez jó minőségű szaporítóanyag kell

Az esztendő ezen időszakában rendszerint már finom édes hazai szamócát vásárolhatunk elérhető áron. Az idei év azonban sajnos nem kedvezett e gyümölcs termesztőinek. Az elhúzódó hideg, a sok eső akadályozta a korai termést, írja tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

ZH

A szamóca az egyik legkorábban érő, leggyorsabban termőre forduló gyümölcs

Fotó: Shutterstock

A szamóca sokféle szempontból kuriózumnak számít: az egyik legkorábban érő, leg­gyorsabban termőre forduló gyümölcs, amit egyedülálló íz és zamatanyag jellemez, s az egyetlen lágyszárú gyümölcs hazánkban. Szaporítóanyagának előállítása viszonylag egyszerű, a palánta előállítását és forgalmazását ugyanaz a rendelet szabályozza, mint például az almaoltványét, hívja fel a figyelmet a Nébih. A sikeres termesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű szaporítóanyag. A szamócapalántának fajtaazonosnak, vírusoktól, gombás betegségektől, kártevőktől mentesnek, életerősnek és szabványméretűnek kell lennie. Az engedélyes gyümölcsfaiskoláknál a megfelelő minőséget évente ellenőrzik a Nébih felügyelői. A gyümölcsfaiskolai ter­mesztésre vonatkozó vagy gyümölcs­szaporítóanyag-nagykereskedelmi engedélyt a területileg illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani.

A szamóca az egyik legkorábban érő, leggyorsabban termőre forduló gyümölcs
Fotó: Shutterstock

A leveles palánta lehet őszi (augusztus-szeptember) és tavaszi felszedésű. Zömök, fajtájára jellemzően fejlett, nem felnyurgult, legalább három ép, egészséges lomblevele és üde fejlődő szívlevele vagy jól fejlett csúcsrügye legyen.

A hűtőben tárolt (frigó) palánta lomblevél nélküli, nyugalmi állapotú, nagy, jól fejlett csúcsrüggyel, 2 centinél nem hosszabb szívlevéllel. A gyökérzet bojtos, csonkítás nélküli, elágazásokkal rendelkező, sárgásbarna színű és talajmaradványoktól mentes legyen. A hűtőben való tárolásra a nyugalmi állapotban lévő palánták fagymentes napokon szedhetők fel. A palánták gyökértörzs átmérője legalább 7 mm, a gyökerek száma legalább 10, hossza legalább 6 centi kell legyen.

A tenyészedényes (konténeres) palántának legalább 3 ép egészséges levéllel kell rendelkeznie. A növény gyökérzete a termesztőközeget jól szője át, de a gyökerek a termesztőedényt ne nőjék túl. A tenyészedényes növényeket olyan térállásban kell nevelni, hogy a növény természetes habitusát kifejleszthesse. A tenyészedény legyen összhangban a növény méretével.

Szót kell még ejteni a forgalmazható fajták köréről. Mindazok a fajták szaporíthatók és forgalmazhatók, amelyek szerepelnek a hazai Nemzeti Fajtajegyzéken, az EU közös fajtajegyzékén, vagy az Európai Növényfajta Hivatalnál (CPVO) fajtaoltalomra bejelentésre kerültek. Amennyiben az adott szamócafajta fajtaoltalomra is be lett jelentve, akkor a forgalmazó felelőssége, hogy a licensztulajdonosok, a fajtajogokkal rendelkezők jogai be legyenek tartva. Ellenkező esetben polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!