Frissen Zalából

2021.04.06. 07:00

Vírusálló a házak piaca? A lakások lassabban kelnek el, mint korábban

Megfontoltabbak lettek az eladók az ingatlanpiacon, ezért érezhetően lassult a lakások eladásának forgási sebessége, mutatta ki az Otthon Centrum (OC) piaci elemzése. A leggyorsabban még mindig a paneleket lehet értékesíteni, de ehhez már 35 százalékkal hosszabb időre van szükség a két évvel ezelőtti csúcshoz képest.

Péter B. Árpád

A családi házak értékesítési ideje nem nőtt a járványhelyzetben, Hévízen sem

Fotó: HTV

A családi házak piacán azonban nincs lassulás, sőt, Pest megyében, jellemzően a fővárosi agglomerációban az elmúlt tíz évben soha nem lehetett ilyen gyorsan ingatlant értékesíteni, áll az OC kommünikéjében.

– Nincs szélsőséges kilengés, de azért érzékelhető a változás az ingatlanpiacon a koronavírus uralta hónapokban – összegez Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. – A járvány hatással van az árakra és a tranzakciószámokra, ami az értékesítési idő növekedését hozta. A közreműködésünkkel értékesített ingatlanok forgási sebessége a legnépszerűbb lakástípus, a panel esetében is lassult. A tendencia elsősorban a nagyobb városokra érvényes, a fővárosi agglomeráció településeit és a családi házak piacát kevésbé fogta meg a vírus.

A családi házak értékesítési ideje nem nőtt a járványhelyzetben, Hévízen sem
Fotó: HTV

Az összegzés szerint még mindig panellakást lehet a leggyorsabban eladni, bár az értékesítési idő tavaly nőtt, és már közelít a téglalakások eladásához szükséges intervallumhoz. Az átlag 93 nap, ami 24 nappal több, mint korábban. A 2019-ben tapasztalt 69 naphoz képest nagyjából 35 százalékkal hosszabb idő.

Ám nemcsak az értékesítési idő nőtt a panellakásoknál, hanem a különbség is a településtípusok között, folytatja Soóki-Tóth Gábor. Az olló jelentősen szétnyílt. Budapest belvárosában csak 76 nap szükséges a tulajdonoscseréhez, ami a 2019-es értéknél is kevesebb, Budán és a régió­központokban már 85 napot kell várni a vevő érkezéséig, a kisebb megyei jogú városokban pedig 105 napot. Pest megyében 112 nap az átlag, a kisebb vidéki városokban négy hónap, a községekben 135 nap. Az eladási idő a pesti belváros kivételével mindenhol leg­alább 30 százalékkal nőtt.

Az Otthon Centrum kimutatása szerint a téglalakások értékesítéséhez – 2014 óta először – több mint száz nap kellett tavaly. Az országos átlag 109 nap, ami 25 százalékkal hosszabb, mint 2019-ben. Ebben a szegmensben is a kisebb településeken kellett a leghosszabb idővel számolniuk a tulajdonosoknak, itt átlagosan kéthetes szórás alakult ki (118–136 nap). Ezek az értékek mindenhol magasabbak a 2019-ben mért adatoknál. Az agglomerációban csak 10 százalékkal, Budapesten és a megyei jogú városokban hússzal, az ennél kisebb városokban 30 százalékkal romlott a forgási sebesség.

– A családi házaknál ugyanakkor nem tapasztalt lassulást az Otthon Centrum. Országos átlagban az előző évvel megegyező értékkel számolhattak az eladók, de területileg némileg átrendeződött a piac – közölte Soóki-Tóth Gábor. – Pest megyében 11 százalékkal rövidült az értékesítési idő, és az átlag 148 nap, mely az elmúlt tíz év legalacsonyabb értéke a térségben. Ezzel szemben Budapesten nőtt a forgási sebesség, például a külső pesti kerületekben 1,5 százalékkal, ennek ellenére ez 2020 legalacsonyabb értéke ebben a szegmensben. A megyei jogú városokra 5–5,5 hónap a jellemző, ami 5–8 százalékos lassulásnak felel meg. A kisebb településeken fél évnél hosszabb idő kellett egy családi ház értékesítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!