Frissen Zalából

2021.04.19. 07:00

Késésben van a szőlő fejlődése Zalában

Tavaly április közepére egyes szőlőfajták már 12-15 centiméteres hajtást hoztak, idén pedig még csak most kezdtek gyapjasodni a rügyek. A hideg, csapadéktalan időjárás alaposan visszavetette a szőlő fejlődését, komolyabb fagykárral azonban nem kell számolni.

Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán a csörnyeföldi birtokán vizsgálja a szőlőt Fotó: Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke mondta mindezt, miközben a csörnyeföldi birtokát szemügyre vettük. Valóban, a szőlő egyelőre még csak rügyeket hozott, ám a borász szerint nincs ok kétségbeesésre, bár tény, hogy az idei tavasz eddigi, kifejezetten hektikus időjárása nem tett jót a növénynek.

- A szőlő növekedéséhez napfényre, melegre és csapadékra lenne szükség, ezekből idén sokat még nem láttunk – magyarázta a hegyközségi elnök. – Voltak korábban is hasonló éveink, így messzemenő következtetéseket egyelőre ne vonjunk le a növény jelenlegi állapotából. Az viszont megnyugtató hír, hogy éppen a visszamaradt állapotnak köszönhetően a húsvétot követő fagyos napok nagyobb kárt nem okoztak a szőlőben. Egyes korai fajták esetén, mint az Irsai Olivér vagy a néró jelentkezhetnek fagykárok, s így járhattak a pótlásként ültetett fiatal szőlők és a friss telepítésű, 1-2 éves ültetvények.

Simon Zoltán a csörnyeföldi birtokán vizsgálja a szőlőt Fotó: Gyuricza Ferenc

A zalai birtokok többsége azonban nagy valószínűséggel átvészelte az elmúlt heteket.

Simon Zoltán hozzáteszi: Csörnyeföld mellett a Tormaföldét övező dombhátakról és Zalaszentgrót környékéről kapott híreket fagykárokról, de a laboratóriumi rügyvizsgálatok még csak ezután következnek.

– A meteorológiai előrejelzések alapján úgy vélem, hogy idén tavasszal sokkal lassúbb ütemű lesz a szőlő fejlődése a szokásosnál, így most az atkák elleni védekezésre kell összpontosítani – folytatta a borász. – Az atka ugyanis akkor tudja megrágni a hajtást, ha az lassan növekszik. Lemosó permetezéssel tudunk ellenük védekezni, ami ugyan nem irtja ki az összes atkát, de gyéríti őket. Gyomirtózásra is van még lehetőségünk, az első növényvédő szeres permetezést pedig meglátásom szerint május második hetében kell elvégeznünk.

A hegyközségi elnök szerint a pincében is akadhatnak teendők. Az elmúlt évi időjárás miatt bizonyos fajták – például a chardonnay vagy királylányka – borai savszegények lettek, s ezek kevésbé akarnak tisztulni. Ezen az állapoton derítéssel tudnak segíteni, de ezt is befolyásolhatja az időjárás. A derítés hatásfoka 12 Celsius-fok alatt ugyanis nem olyan jó, jelenleg pedig – éppen a taglalt hűvösebb tavasz miatt – a pincék hőmérséklete még a tíz fokot sem igazán éri el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!