segítséget kapnak

2021.01.26. 07:00

Bezár a zalaegerszegi sajtüzem – mi lesz a dolgozókkal?

Közel 70 év után megszűnik a megyeszékhelyen a sajtüzem. Erről adott ki tájékoztatást múlt héten a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej).

ZH

A sajtüzem madártávlatból. Az egész régióban keresik a munkalehetőségeket

Fotó: Pezzetta Umberto

A cég közölte, hogy a 83 dolgozót foglalkoztató üzem bezárása kapcsán alternatív lehetőségeket is vizsgál, hogy a negatív szociális hatásokat a lehető legnagyobb mértékben csökkenthesse. Ennek egyik eleme, hogy a társaság a cég két másik üzemében, Veszprémben és Répcelakon munkalehetőséget biztosít néhány dolgozónak. Lapunk rákérdezett: ez hány zalaegerszegi dolgozót jelent, milyen munkakörben folytathatnák a munkát, és ez költözéssel járna, vagy napi ingázással?

A sajtüzem bejárata – 70 év után kerül rá lakat
Fotó: Pezzetta

A választ a Savencia képviseletében a Noguchi Porter Novelli kommunikációs cég operatív igazgatója, Szántó Dániel küldte el lapunknak a hét végén, s most közöljük. Eszerint Veszprémben és Répcelakon vannak jelenleg nyitott pozíciók, amelyek lehetővé teszik, hogy néhányan ezekben az üzemekben folytassák a munkát.

Ezeket a szabad pozíciókat először a cégen belül hirdetik meg, így lehetőséget adva az érintett egerszegi kollégáknak. A szerződési feltételeket az üzemi tanáccsal aláírt megállapodás alapján a munkavállalókkal közösen határozzák meg. Egyelőre nem lehet megmondani, hányan élnek ezzel a lehetőséggel. Azon kollégáknak, akiknek költözniük is kell, lakhatási támogatást, lakóingatlan vásárlása esetén egy összegű, vissza nem térítendő letelepedési támogatást biztosítanak. Hozzátette: igyekeznek minden segítséget megadni, hogy a kollégák gyorsan tudjanak lépni és minél előbb el tudjanak helyezkedni a vállalat másik telephelyén vagy a munkaerőpiacon.

A sajtüzem madártávlatból. Az egész régióban keresik a munkalehetőségeket
Fotó: Pezzetta Umberto

Az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel múlt szerdán írták alá a megállapodást, így közösen határozták meg a szociális terv és a végkielégítés sarokpontjait a munkavállalók vállalatnál töltött évei, szociális helyzete alapján. A végkielégítés mellett a vállalat segíti a kollégákat az új munkahelyek keresésében, illetve az újra elhelyezkedésében. Ehhez folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket a teljes régióban. Az önkormányzatot is értesítették és együttműködnek a várossal. Külső szakértők segítségével az önéletrajzok elkészítésében, illetve az állásinterjúkra való felkészülésben is segítenek a kollégáknak. A dolgozók képzésen, tanfolyamon való részvételét is támogatják. A jogi tanácsadás szintén elérhető azoknak, akik saját vállalkozást indítanának. A dolgozóknak pszichológiai támogatást nyújtanak a helyszínen, valamint ingyenesen, 24 órában elérhető telefonos tanácsadás formájában is.

Rákérdeztünk: hány egerszegi dolgozót érint az öregséginyugdíj-korhatár közelsége, és mi módon segítenék a szolgálati idejük letöltését?

A válasz szerint ez a személyes egyeztetések után körvonalazódik majd, így még nincs pontos szám. A nyugdíjkorhatárhoz hiányzó idő mértékétől függően egyéni megoldásokat javasolnak majd az érintett dolgozóknak – fogalmazott válaszában Szántó Dániel.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/zalaegerszegen-uzemet-zar-be-veszpremben-fejleszt-a-savencia-tejipari-vallalat-4860616/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kepek-az-egerszegi-sajtuzemrol-4876900/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!