Koronavírus Zalában

2020.11.12. 07:00

Zalakarost is érzékenyen érintik az újabb szigorítások

Zalakarost is érzékenyen érintik az újabb szigorító intézkedések, a dél-zalai fürdőváros – a koronavírus tavaszi első hulláma miatt – már eddig is több mint 300 millió forintos bevételkieséssel számolt.

PA, SZZS

- A tavaszi, első hullám idején bevezetett intézkedések a turizmus teljes leállásához vezettek országosan, így Zalakaroson is – kezdte Novák Ferenc polgármester. – Bezártak a szállodák, elmaradtak a vendégek, így mind az idegenforgalmi adó, mind az iparűzési adó tekintetében jelentős bevétel elmaradással kellett számolni. Most hasonló a helyzet, ezért a korábbinál is óvatosabban kell kezelni a költségvetést. Az intézmények fenntartása és az önkormányzat egyéb kötelező feladatainak ellátása a legfontosabb feladat, ezt biztosítani is fogjuk, de például a beruházások, fejlesztések jelentős részét kénytelenek leszünk elhalasztani. Egyedül a gyógyhelyi központ kialakítása folytatódhat, de ez is csak azért, mert ezen beruházás döntően pályázati támogatásból valósul meg.

A MenDan Hotelben az üzleti vendégeket fogadják

A MenDan Hotelben úgy döntöttek, hogy senkit nem küldenek el, és – élve a törvény adta lehetőséggel – kiszolgálják a jórészt Nagykanizsára érkező üzletembereket. A következő időszakban a megkezdett beruházásaikra koncentrálnak, és abban bíznak, hogy az év végén ismét fogadhatnak kikapcsolódásra vágyó turistákat.

Czimondor Nándor: Próbáljuk megragadni az üzleti turizmusban rejlő lehetőségeket
Fotó: Péter B. Árpád

- Megragadjuk az üzleti turizmusban rejlő lehetőséget – jelentette ki Czimondor Nándor igazgató. – Ez persze nem azt jelenti, hogy Zalakaroson komoly és nagy bevételei származnának egy szállodának az üzleti turizmusból, de azért fontos szegmens. Kitartunk, és megtartjuk a személyzetünket is, hiszen kollégáinkra értékként tekintünk.

A Zalakarosi Fürdő bezárja kapuit

A héten bevezetett szigorító intézkedések miatt a Zalakarosi Fürdő is kénytelen bezárni kapuit. Podlovics Péter vezérigazgató ugyanakkor bízik abban, hogy csak 30 napig tart a kényszerszünet.

Kétségkívül a 2020-as év a gazdaság egészét tekintve egy rendkívül embert próbáló időszak, különösen ami a turizmust illeti. Mindenhol súlyosak a károk, de erre az ágazatra ez hatványozottan jellemző. A tavaszi lezárás előtt a 2020-as évre 650 ezer fő vendéglétszámot terveztünk, amely a tavaszi 3 hónap bezárás ellenére, köszönhetően az erős nyárnak, a belföldi kampányoknak a tervezett forgalom közel. A tavaszi és a szeptemberi határzárral elvesztettük a külföldi vendégek nagy részét, a mostani lezárás pedig tovább módosít az év végi eredményeinken. Bízunk abban, hogy a járványhelyzet még idén lehetővé teszi, hogy az ünnepek alatt vendéget tudjon fogadni a fürdő.

Mi lesz a mérleg?

- A lezárás előtt nullás mérlegre számítottunk, azonban ez most várhatóan nem fog megvalósulni. A korábban meghozott nyitvatartás és foglalkoztatás optimalizálásra vonatkozó döntéseinknek köszönhetően bízunk abban, hogy a nulla közeli határértéken tudunk maradni – mondta a vezérigazgató.

Podlovics Péter, Zalakarosi Fürdő Vezérigazgató

Milyen intézkedéseket von maga után?

- A bejelentés előtt is már optimalizált munkavállalói állománnyal és optimalizált munkaidő kerettel, átcsoportosításokkal foglalkoztattuk munkavállalóinkat, a lecsökkent vendégforgalomnak megfelelően. A 30 napos lezárás ideje alatt is így kívánjuk fenntartani a működést. A kulcsszó a kompromisszum: átszervezésekkel, csoportosításokkal igyekszünk megoldást találni. Azt szeretnénk, ha mindenkinek megmaradna a munkahelye, hogy egy stabil, erős csapattal tudjunk újranyitni – fogalmazott Podlovics Péter.

A lezárás alatt hoznak e előre felújításokat, munkákat?

- Ebben az időszakban sincs megállás. Előrehoztuk az új, korszerű informatikai és vendégirányítási rendszer modellezését és annak tesztelését. Továbbá elsősorban a gazdasági tervezésen van most a fókusz. Menedzsmentünk, gazdasági munkatársaink nagy erőkkel dolgoznak a jövő évi üzleti terveken, marketing és kommunikációs csapatunk pedig a 2021-es stratégián és kampányokon dolgozik. Ami az üzemeltetési területet illeti tervezünk egy nagyobb, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást, kisebb műszaki, karbantartási, állagmegőrzési munkák elvégzését – magyarázta a vezérigazgató. Majd hozzátette bízunk abban, hogy tényleg elegendő lesz a 30 nap bezárás ahhoz, hogy a járványhelyzet stabilizálódjon, mi bármikor készen állunk az újranyitásra, és nagy reményekkel állunk a 2021-es év előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!