Napelemes könyvszekrény, időjárás-állomásként működő pad, naperőmű a buszmegállón

2020.09.25. 07:00

GreenTech Zalaegerszeg: pénteken elénk tárulnak a jövőbe mutató fejlesztések

Okospad, okoskönyvespolc, okosbuszmegálló: egy hazai startup jövőbe mutató fejlesztései, melyekkel pénteken a nagyközönség is megismerkedhet a GreenTech Zalaegerszeg Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencián.

Varga Lívia

A nyolcszemélyes fedett okospad számos lehetőséget rejt magában, hamar a fiatalok kedvencévé válik…

Fotó: Kuube Hungary Kft.

– Dizájnstúdióként indultunk körülbelül 15 éve Óbudán. Első könyvmegállónkat közel tíz éve nyugat-európai mintára készítettük el, s azóta már több mint tíz ilyen állomás van a városrészben – idézi fel Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft. vezetője. – Ez indított el bennünket azon az úton, hogy utcabútorokban gondolkodjunk, így jött a megújuló energiaforrással működő okospadok ötlete. A prototípus 2,5 éve készült el, s ugyancsak Óbudán helyeztük ki, az ott lakók örömére.

Az első utcai könyvmegállót sem egy egyszerű polcként kell elképzelni, bár funkciójában tulajdonképpen az: egy szabadon álló szekrény, ahonnan bárki elveheti a neki tetsző könyvet, ha egy másikkal pótolja azt. Anyaga viszont – mint a cég többi termékének is – az időtállóság okán alumínium és edzett üveg, így állja az időjárás viszontagságait. A tetején napelemek vannak, és belső LED-es díszvilágítást is kapott, így a szekrény éjszaka is használható. S ha nincs mellette okospad, akkor wifi routert is szerelnek bele, így internetet is szolgáltat az arra járóknak.

A nyolcszemélyes fedett okospad számos lehetőséget rejt magában, hamar a fiatalok kedvencévé válik… Fotó: Kuube Hungary Kft.

Ahogy jöttek ki az újabb és újabb utcabútorokkal, azt látták, hogy ezek iránt egyre nagyobb a kereslet, s a felhasználók pozitív visszajelzései sarkallták őket arra, hogy ezen az úton haladjanak. Ma a cégnek már olyan okospadja is van, amelynek – tudtukkal legalábbis – az egész világon nincs párja. Ez nyolcszemélyes és felülről fedett, s használói nem a napelemeken ülnek, hanem egy hagyományos fafelületen.

– Az okospad legfontosabb funkciója, hogy rá lehet ülni, mint bármilyen más köztéri padra – jegyzi meg mosolyogva Gallai Máté. – Emellett ingyenes wifihozzáférést biztosít, telefont lehet vele tölteni USB-n keresztül és érintős Qi töltővel, s ezek a bútorok mini időjárás-állomásként is működnek, hiszen amellett, hogy jelzik a pontos időt és a dátumot, mérik s kijelzik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást, az UV-indexet, a légszennyezettséget. S reményeink szerint akár a majdani okosvárosok sarokpontjai is lehetnek, hiszen kommunikálni tudnak az önvezető járművekkel, továbbá adatgyűjtésre is alkalmasak.

Az okosbútorok iránt a Covid ellenére nagy az érdeklődés mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Vannak már ilyen utcabútorok egyebek mellett Várpalotán, Balmazújvárosban, Budapesten, Balatonalmádiban, Erdélyben s a Tungsrammal való együttműködésben a horvátországi Skradinban. De számos megkeresés érkezett New Yorktól kezdve Dél-Afrikán és Indián át Brazíliáig – elsősorban a dizájn, valamint az időtállóság miatt.

– Büszkék vagyunk rá, hogy ez egy teljes egészében magyar termék, nemcsak az ötlet, a fejlesztés és a gyártás történik Magyarországon, de alvállalkozóink is, akik egyebek mellett a szerkezetgyártásban működnek közre, teljes egészében magyar tulajdonú cégek. A váz, a fedőüveg, a napelem és a töltésvezérlő elektronika is hazai gyártású. S arra is igyekszünk odafigyelni, hogy nyolcszemélyes nagypadunk ülőfelülete magyar kőrisből készüljön, hogy előállítása és üzemeltetése is a legkisebb ökológiai lábnyommal járjon. Próbálunk tehát a zöld kihívásoknak és az úgynevezett okosváros-elvárásoknak egyaránt megfelelni. A konkurencia jelenleg nem túl nagy, de hasonló profilú nagyobb gyártók működnek Horvát- és Lengyelországban, meg Amerikában.

A társaság ma a GreenTech szakkiállítás keretében Zalaegerszegre is elhozza termékeit, amiket ki lehet majd próbálni, s Gallai Máté 13 órától bemutatót is tart.

Napelemes, ledes könyvszekrény és okospad Óbudán
Fotó: Kuube Hungary Kft.

A cégvezető elmondta: az okospadok mintájára már készül egy autonóm rendszerként működő okos busz- és villamosmegálló prototípusa, amibe átültették az okospadok minden pozitívumát. Tetejére napelemet terveztek, ami azért fontos, mert egy nagyvárosban, ha csak a megállókat vesszük számításba, rengeteg kihasználatlan felület van, jegyzi meg Gallai Máté. S ezek a felületek egy, a szerkezetben elhelyezett tartályban az esővizet is gyűjtenék, és szenzorok segítségével ezzel öntöznék a szintén a megálló részét képező zöldfal növényeit. Ha pedig nincs elegendő csapadék, az üzemeltető automatikus értesítést kapna, hogy fel kell tölteni a tartályt. De mindez csak a ráadás. Az alapfunkció a telefontöltési lehetőség, az internet-hozzáférés biztosítása, s a megállóban elérhetőek lennének az aktuális tömegközlekedési információk. Emellett utasszámlálásra is alkalmas lenne, így információt szolgáltatna az egyes járatok kihasználtságáról. S mivel – a számítások szerint – az itt megtermelt energiának legfeljebb a tizedét használnák fel, ezek a megállók mini naperőművekként funkcionálnának város­szerte, s a megtermelt energiát visszatáplálnák a hálózatba.

A Kuube Hungary Kft. start­upként határozza meg magát, s mint Gallai Máté fogalmazott, büszkék arra, hogy – bár sok befektető megkereste őket, köztük kockázatitőke-befektetők is, hogy nagy összegeket fektetnének a termékek fejlesztésébe – önerőből jutottak idáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!