Szponzorált tartalom

2020.08.07. 16:01

Van már hitelem, ebben az esetben vehetek fel másik hitelt?

A kérdés nem egyszerű, ezért most megpróbáljuk összeszedni a lehetőségeket. Sokan vannak olyan helyzetben, hogy akár több hitelre is szükségük lenne, viszont nem tudják, mi ilyenkor a teendő és mekkora a mozgástér. Segítünk.

Young caucasian couple hand holding credit card and debt bill on table in home,men and women have overdue financial foreclosure problem sit in room with serious and unhappy payment.

Van már hitelem, és szeretnék, vagy muszáj felvennem egy másik kölcsönt is. Megtehetem ezt? És ha igen, hogyan?

 

Minden hitelfelvételt hitelbírálat előz meg, és ezek a hitelbírálatok természetesen górcső alá veszik a leendő adós anyagi helyzetét. A hitelezők vizsgálják a kérelmező jövedelmének nagyságát, és ha ezt a jövedelmet egy korábbi hitel törlesztőrészlete terheli, akkor természetesen azt is figyelembe veszik. A korlátok meghatározása nem csak a hitelezőkön múlik, erre állami szabályozás is létezik. Nem vételetlenül.

 

Senkinek sem érdeke, hogy az emberek túl nagy terhet vegyenek a hátukra, hogy adósságot halmozzanak fel olyan törlesztőrészletek bevállalásával, amelyet hosszútávon nem tudnak fizetni. A Magyar Nemzeti Bank ennek ellensúlyozására hozta létre az úgynevezett adósságféket, amely százalékosan határozza meg, hogy a jövedelem legfeljebb mekkora hányada fordítható hiteltörlesztésre.

A számításhoz mindig a havi nettó jövedelmet kell figyelembe venni. Lehet több hitelünk is, de a törlesztők összegének igazodniuk kell a szabályozáshoz. Nem mindegy milyen típusú kölcsönről van szó. Lakáshitel esetében a törlesztőrészlet értéke – 500 ezer forintos jövedelem alatt – nem lehet magasabb a havi nettó munkabér 25 százalékánál, afölött pedig 30 százalék a határérték. Amennyiben a törlesztő fix öt, vagy 10 évig 35, illetve 40 százalék a maximum. Ha a futamidő végééig fix, akkor 50, illetve 60 százalék az érték. Személyi kölcsönnél a törlesztő, vagy törlesztők értéke nem lehet magasabb az igazolt havi jövedelem 50 százalékánál, 500 ezer forintos jövedelem alatt. 500 ezer forintos jövedelem fölött pedig a 60 százalék a maximum.

Mindez azt jelenti, hogy már az első hitel igénylésekor érdemes figyelembe venne, hogy jövedelmünk mekkora százalékát teszi ki a havi törlesztőrészlet, gondolva arra, hogy a későbbiekben esetleg még szükségünk lehet valamilyen másfajta kölcsönre.

Ha már elértük a limitet, így nem kaphatunk újabb kölcsönt, próbálkozhatunk a hitelkiváltással is, például ingatlanfedezetű kölcsönnel kiváltva egy személyi hitelt, vagy lakáshitelt. Így akár plusz hitelösszeghez is juthatunk.

A másik megoldás egy adóstárs bevonása lehet. Így, vagy úgy, a legtöbb helyzetre adottak a lehetőségek, amelyeknek a részleteit érdemes átböngészni a fentiek alapján, illetve összehasonlítani a pénzintézetek ajánlatait, termékeit. Erre kitűnően alkalmas az expresszkolcson.hu oldal, amelyen közérthető, átlátható formában, személyre szabottan lehet vizsgálni a kereskedelmi bankok hiteltermékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!