Életbe lépett a számlaadat-szolgáltatás

2020.07.01. 07:00

Konzultációval egybekötött tájékoztató fórumot szervezett a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szerdától jelentős változás lépett életbe az adózással kapcsolatos szabályozásban, az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség.

Hajdu Péter

A télikertben telt ház előtt tartotta meg tájékoztatóját dr. Lázár József

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Erről a témáról szervezett hétfőn konzultációval egybekötött tájékoztató fórumot az Arany Bárány Hotel télikertjében a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A téma szakértője, dr. Lázár József, a NAV Nyugat-dunántúli Tájékoztatási Osztály vezetője az érdeklődő vállalkozóknak, könyvelőknek, számviteli szakembereknek tartott előadá­sában részletes tájékoztatást adott. Elmondta, július 1-jétől számlaadat-szolgáltatásra kötelezettek mindazok, akik áfaalanyok, belföldön nyilvántartásba vett áfaalany részére, belföldön teljesítenek termék­értékesítést vagy szolgáltatásnyújtást, és erről számlát, vagy számlával egy tekintet alá eső okiratot bocsátanak ki.

A télikertben telt ház előtt tartotta meg tájékoztatóját dr. Lázár József
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A szakértő elmondta többek között, hogy július 1-jétől számviteli bizonylat kiállítása révén nem mentesülnek a számlaadási, illetve a nyugtaadási kötelezettség alól az olyan adómentes tevékenységek sem, mint az egyéb oktatás, például felnőttképzés, a nem közszolgáltatóként végzett egészségügyi szolgáltatás, vagy az ingatlanértékesítés. Így ezekről az adómentes ügyletekről belföldi adóalany részére kibocsátott számlák is számlaadat-szolgáltatási kötelezettség alá esnek július 1-től.

Részletes tájékoztatást kaptak a résztvevők arról, hogyan kell teljesíteni az adatszolgáltatást. Ezt a NAV által biztosított elektronikus felületen – az online számla rendszerben – kell teljesíteni: https://onlineszamla.nav.gov.hu. Az elektronikus felület az adóalany és az eljárásra jogosult egyedi azonosítását követően használható. A NAV tájékoztatási osztályvezetője a program végén válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!