Jól teljesített Zala megye

2020.07.25. 11:30

Kisfaludy-program – 45 milliárd forint a vidéki szálláshelyeknek

Több mint 760 millió forintot nyertek a hévízi panziók, szobakiadók a magánszálláshelyek számára kiírt Kisfaludy-pályázaton, s a megye egésze is jól teljesített a minőségi fejlesztéseket szolgáló, 60 milliárdos keretösszegű kiíráson. A beruházások hamarosan megkezdődhetnek.

Péter B. Árpád

A hévízi turisztikai szakemberek ötszáz szálláshelynek segítettek a pályázat benyújtásában

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Mozgalmas volt az elmúlt bő egy hónap a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. számára, amelynek két, a Magyar Turisztikai Ügynökség által felkészített munkatársa díjmentesen segített a szállásadóknak, hogy jó pályázatot készíthessenek. Mint Pálffy Tamás ügyvezető elmondta, összesen majd’ ötszáz esetben fordultak hozzájuk, telefonon 279-en, személyesen 206-an, ímélben pedig 14-en. És nemcsak hévíziek, hanem nagyobb számban például Keszthelyről (33), Vonyarcvashegyről (17), Zalakarosról (16), Balatongyörökről (13), Gyenesdiásról (12), de akadtak zalaegerszegi és lenti érdeklődők is.

A szakember azt is elmondta, munkájuk eredményes volt, hiszen Hévízről 267 pályázó nyert szobánként 1-1 millió forintot, összesen mintegy 762 milliót.

Guller Zoltán: A Kisfaludy-program eddig kiírásain majdnem 300 milliárd forintot használtak fel
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Élveztük ezt a munkát, hiszen segíteni mindig öröm – fogalmazott Pálffy Tamás –, és szükség is van arra, hogy a hévízi és környékbeli magánszálláshelyek folyamatosan fejlődjenek, megújuljanak. A vendégigények ugyanis változnak, egyre inkább a minőség felé tolódnak, és ez a pályázat hatalmas segítség volt a szektor számára a kormány és a turisztikai ügynökség részéről.

Az önkormányzati társaság vezetője leszögezte, a minőség alatt már nem csupán azt értjük, hogy valaki új matracokat vesz az ágyakba, az elvárások ennél komplexebbek, fontos például a klíma, a jó minőségű televízió, az esztétikus fürdőszoba, vagy éppen az, hogy a szálláshelyen legyen kerékpár. Ez a pályázat pedig mindezt finanszírozza.

A hévízi turisztikai szakemberek ötszáz szálláshelynek segítettek a pályázat benyújtásában
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Tágabb összefüggésben a minőségi szálláshelyek javítják a város és a térség megítélését, hiszen ha eljön egy vendég hozzánk Hévízre, akkor jobbat szeretne kapni, mint ami otthon várja, s mivel ma már egyre korszerűbbek, felszereltebbek a lakások, állni kell a sarat, tartani kell a lépést – szögezte le az ügyvezető. – Ehhez komoly támogatást jelent ez a kiírás, illetve a hévízi önkormányzat által már évek óta biztosított minőségfejlesztési pályázat is.

A számok azt mutatják, a lehetőség megmozgatta a zalai, nyolcszobásnál kisebb panziók, szálláshelyek tulajdonosainak fantáziáját, hiszen megyei bontásban Somogy és Veszprém után innen érkezett a legtöbb pályázat, az összes kérelem kilenc százaléka.

Országosan pedig csaknem 14 ezer magánszálláshely újulhat meg az év végéig 45 milliárd forint értékben, tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség. Az elnyert pénzt a nyár végéig folyósítják a nyerteseknek, a beruházásokat december 31-ig kell befejezni.

Pálffy Tamás: A minőségi szálláshelyek javítják a város és a térség megítélését
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója összegző sajtótájékoztatóján arról is beszélt, mivel a pályázatokat kizárólag a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül lehetett benyújtani, a támogatás a fehérítést is szolgálta, erre bizonyíték, hogy ez idő alatt csaknem ötezerrel bővült a regisztrált magán- és egyéb szálláshelyek száma, 29 ezerről majd’ 34 ezerre.

A 45 milliárd forintból a vidéki Magyarország több tízezer szobája újul meg a következő hónapokban.

– A forrásból bármilyen fejlesztés megvalósítható – tette hozzá –, lehet felújítani, bővíteni, bútorcserére, napelemre költeni, szaunát, akár kisebb medencét építeni, egyedül forgóeszköz nem vásárolható belőle. A konstrukció keretében olyan szálláshelyek juthattak támogatáshoz, amelyek korábban nem vehették igénybe a különféle pályázati lehetőségeket.

Országosan 14 ezer panzió és magánszálláshely újulhat meg, 45 milliárd forintból
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A magán- és egyéb szálláshelyeket követően pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a Kisfaludy-program: meghirdetik az 5 milliárd forintos keretösszegű, kempingeknek és üdülőházaknak szóló pályázatot.

Guller Zoltán hangsúlyozta, a kormány által életre hívott Kisfaludy-program eddig fejlesztési kiírásain, több ütemben, majdnem 300 milliárd forintot használtak fel a szálláshelykínálat megújítására. Ebből nagyjából 200 milliárd forint az állami támogatás, a régiónként eltérő önerő mértéke pedig több mint 100 milliárd. Ezt a pénzt a vidéki szállodák, panziók, magánszálláshelyek költik fejlesztésekre, s ennek eredményeként összességében 62 ezer szoba újul meg, ami a vidéki Magyarország szálláshelyeinek 40 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!