a koronavírus hatása

2020.06.25. 16:00

Járványos munkaerőpiac – Nőtt az álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvánosságra hozta a munkaerőpiac májusi adatait. Akkor az NFSZ regiszterében 363 300 álláskereső szerepelt.

HP

A munkaügyi szervezetnél regisztrált zalaiak száma az év eleji helyzethez viszonyítva 59 százalékkal bővült Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Ez közel 110 ezer fős növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, így 2019. májushoz viszonyítva az álláskeresők száma 43,4 százalékkal nőtt. Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt tíz évben jelentős csökkenő tendencia volt tapasztalható, amit a globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet megtört. A magas számú növekedés a koronavírus-járvány következtében megszűnő munkahelyekkel van összefüggésben.

A munkaügyi szervezetnél regisztrált zalaiak száma az év eleji helyzethez
viszonyítva 59 százalékkal bővült Fotó: Katona Tibor

Mint az NFSZ elemzésében kitér rá, az álláskeresők között a májusi zárónapon 173 ezer férfi és 190 200 nő szerepelt, arányuk 47,6 és 52,4 százalék volt. Közülük májusban 204 300-an voltak jogosultak pénzbeli ellátásra, 64,6 százalékuk álláskeresési ellátásban, 35,4 százalékuk pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 43,8 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A hónap folyamán nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,8 százalék lett, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,5 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékek Budapestet jellemezték (2,9 százalék, illetve 2,3 százalék), de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal bí­ró területek között megemlíthető még Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye is.

Az év elejétől Zalában is emelkedik az álláskeresők száma. Januári 7123-as számuk a következő két hónapban mintegy 400-zal nőtt, az igazi ugrás azonban, amit már a járvány keltette gazdasági hatás indukált, áprilisban következett be. Akkor 10 267-re nőtt a zalai álláskeresők száma. Az NFSZ május végi adatai szerint pedig 12 021 álláskeresőt regisztráltak már a megyében, ők a munkavállalói korú népesség 6,8 százalékát tették ki. A járási hivataloknál regisztráltak száma az év eleji helyzethez viszonyítva 59 százalékkal bővült. Vasban májusban 8439-re nőtt az álláskeresők száma, 4,98 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezve, Győr-Moson-Sopronban pedig 10 382 álláskeresőt tartottak nyilván, a munkavállalói korúak 3,3 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!