Koronavírus Zalában

2020.06.09. 07:00

A zalai fürdővárosokban a koronavírus nem gyakorolt negatív hatást a piacra

Zala megye népszerű fürdőhelyein a koronavírus- járvány és a válság következtében sem csökkentek az ingatlanárak, sőt: Hévízen és Zalakaroson némi növekedés is tapasztalható. Az országkaranténok ellenére pedig külföldről is van érdeklődés, mi több, üzletek is köttetnek a neten.

Péter B. Árpád

Belföldről hatalmas az érdeklődés. Flórek Zsolt egy eladó zalakarosi ingatlan előtt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Hévíz

Papp Gábor, Hévíz polgármestere lapunk kérdésére arról számolt be, hogy a fürdővárosban, az ingatlanpiac egy-egy szegmensében határozott áremelkedés tapasztalható. Mint mondta, a korábbi években számos építkezés indult, apartmanok, társasházak készültek, és a tendencia folytatódik, hiszen most is vannak engedélykérelmek az önkormányzatnál. Nem ritka, hogy a lakások már a tervezőasztalról elkelnek, ez a fajta érdeklődés pedig árfelhajtó hatású.

A városvezető szerint jól látható az igény, hogy egyre többen letelepedési, befektetési vagy nyaralási szándékkal ingatlant vásárolnának Hévízen.

Papp Gábor azt is elmondta, nagy a szórás az árak között, még ingatlantípusokon belül is, a piacon pedig luxusapartmanok és családi házak egyaránt megtalálhatók. – A vírushelyzet kezelése még jobban Magyarországra és Hévízre irányította a figyelmet külföldről – szögezte le a polgármester -, a megnövekedett érdeklődés miatt pedig emelkednek az árak. Aki figyel, láthatja, hogyan fejlődik a város, a Hévíz-Balaton Airportról tervezett menetrend szerinti repülőjáratok pedig az ide költözőket még kevésbé vágják el a családjuktól, hiszen Európa számos régiója gyorsan és könnyen elérhetővé válik. Ez is Hévíz mellett szól, ha valaki ingatlant keres, mert Magyarországra költözne.

Elsősorban Németországból és Oroszországból van érdeklődés, de élnek Hévízen például norvégok, izlandiak, ukránok, svájciak és olaszok is. Segíti ingatlanvásárlási döntésüket, hogy itt tudnak kommunikálni, hiszen a helyi üzletekben németül, angolul és oroszul is beszélnek, tette hozzá a polgármester.

Belföldről hatalmas az érdeklődés. Flórek Zsolt egy eladó zalakarosi ingatlan előtt
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Zalakaros

Zalakaroson sem csökkentek az ingatlanárak, bocsátotta előre Flórek Zsolt, a Hill Invest Kft. tulajdonosa. Úgy fogalmazott, a kijárási korlátozás idején is volt ugyan érdeklődés, de az ügyletek száma nagyon lecsökkent, hiszen a személyes megtekintések érthetően elmaradtak. Ám amióta ismét szabadon lehet közlekedni, szárnyal a piac.

- Az üdülő- és turisztikai ingatlanok tekintetében nagyon markáns az erősödés – fogalmazott a szakember. – A jellemezően Pest megyéből és Budapestről érkező vásárlói réteg a bezártság után sokkal inkább egy ilyen zöld településen képzeli el a nyaralóját, vagy befektetési céllal vásárol, a belföldi turizmusra alapozva, amiben Zalakaros nagyon erős. Itt a fedett fürdő miatt egész éves a szezon, ami nagy vonzerő.

Az utóbbi egy hónapban megjelentek olyan vevők is, akik kifejezetten a nagyobb értékű, több szobával vagy apartmannal rendelkező, akár több százmilliós turisztikai célú ingatlant keresnek, és a járvány lecsengő szakaszában már volt is ilyen tranzakció.

Flórek Zsolt úgy fogalmazott, Zalakaros ingatlanpiaci felhajtó hatása a város 15 kilométeres körzetében érvényesül, bár Garaboncon, Zalaszabarban, a Kis-Balaton térségében azért alacsonyabbak az árak. Most a használtpiacon Karoson az 500–550 ezer forintos négyzetméterár a jellemző lakások esetében, tehát egy 50 négyzetméteres ingatlan nagyjából 25 millió forintba kerül. A családi házaknál a 250 ezer forint körüli érték a jellemző négyzetméterenként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!