A vegyszermentes életért

2020.04.30. 12:00

Annyit vegyünk el, amivel a jövőt még nem kockáztatjuk

Szántóföldi növények, gyümölcsös, zöldségeskert, rétek, legelők, szarvasmarhák, valamint kézműves tejtermékek előállítása – mindez szerves része a faluszéli Gyürkice-­tanyán lassan két és fél évtizede működő, Fehér Csaba Endre által vezetett családi gazdaságnak.

Varga Andor

A családi gazdaság legifjabb tagja, Fehér Zétény Ignác a pályázati támogatással beszerzett gépek között

Fotó: Fehér Csaba Endre

Az ellenőrzött ökológiai gazdaság a hagyományos parasztgazdaságok mintájára az önellátásra törekszik, és a több lábon állást igyekszik megvalósítani. Erős hittel a falusi életforma és a vegyszermentes gazdálkodás jövőjében – annyira, hogy a családban hét gyermek is cseperedik.

– Az első születése után vált igazán fontossá számunkra, hogy az étkezőasztalra értékes, növényvédőszer-maradványoktól mentes, egészséges testi és lelki fejlődést segítő ételek kerüljenek – mesélte Fehér Csaba Endre. – Ez 24 évvel ezelőtt volt, amikor már mindenki ennek a fontosságáról beszélt, de így is szinte lehetetlen volt (és egyébként ma sem sokkal könnyebb…) helyben termelt, vegyszermentes ételeket beszerezni. Agrármérnökként világosan látom, hogy az egészséges környezet nem összeegyeztethető a nagyüzemi gazdálkodási módokkal. Nem marad más lehetőség, mint saját kezünkbe venni a család élelemmel való ellátását. Nem a profit hajszolása a cél, hanem hogy csak annyit vegyünk el, amennyit szabad, annak kockázata nélkül, hogy felélnénk a jövő tartalékait. Óriási sikerként éltem meg, amikor talajaink újra élettel teltek meg, hogy csak a legszembeötlőbb jelét mondjam ennek: tömegesen visszatelepültek a földi­giliszták.

A családi gazdaság legifjabb tagja, Fehér Zétény Ignác a pályázati támogatással beszerzett gépek között
Fotó: Fehér Csaba Endre

A közelmúltban a gabonatermesztés és -feldolgozás terén lépett előre nagyot a Fehér család gazdasága: helyi LEADER-pályázat segítségével precíziós vetőgépet, köves gabonamalmokat, szita­gépeket és hántolót vásároltak. Így míg az üzletekben a liszt hiánycikknek számított, a Gyürkice-tanya malmai megnyugtató morajlással őrölték a biogabonákat: a bánkúti búzát, a tönkölyt, a tönkét, az alakort, illetve árpát, rozsot és fekete zabot is. A gabonákból tisztítás, és ha szükséges, helyben történő hántolás után különféle lisztek, darák készülnek, jelenleg 28 különféle termék.

A népes család pedig a mostani, kritikus helyzetben is derűlátó a jövővel kapcsolatban. Reményeik szerint egyre többen értik meg, hogy a családok biztos jövője a szűkebb, összetartó közösségekben, a háztáji kertek megművelésében, a kétkezi munkában és a nagy becsben tartott termőföldben rejlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!