Szponzorált tartalom

2020.01.29. 11:26

Megfelelő mosógéppel nem gond a mosás

Gyakran halljuk a panaszt, hogy a mai mosógépek korán halnak, egy 10 éves gépet már nem is érdemes javítani. Valóban így van? Utánajártunk, mit érdemes tudni a mosógépekről és mire érdemes figyelni, ha ilyen készüléket szeretnénk vásárolni.

Az egyik fővárosi márkaszerviz munkatársa szerint a gyártási technológia rengeteget fejlődött, de a felhasználói igények teljesen megváltoztak. Néhány évtizeddel ezelőtt azt vártuk el a mosógépektől, hogy tisztára mossák a ruháinkat és megbízhatóan működjenek, ma viszont az energiahatékonyság, a programok és funkciók széles választéka, a helytakarékosság és a dizájn is alapvető elvárás már az alsóbb árkategóriák termékeivel szemben is.

Folyamatosan jönnek az újabb és újabb, jobb és jobb gépek, a 10 éves modellek pedig elavultnak számítanak mellettük. Az öregedő gépeket abban az esetben is lecseréljük, ha még hibátlanul működnek, de helyettük inkább gazdaságosabb és fejlettebb modelleket szeretnénk használni…

A szakember szerint az ismert gyártók készülékei megbízhatók, rendes használat esetén kisebb meghibásodásokon kívül nem kell problémáktól tartani. Természetesen a különböző árkategóriákban különböző minőségű gépek találhatók, de az is igaz, hogy nem létezik olyan gép, ami nem hibásodhat meg. A kiválasztás során érdemes előnyben részesíteni az ár-érték arányt; nem érdemes csak azért kerülni egy gyártó termékeit, mert egyszer hallottunk egy meghibásodásról velük kapcsolatban… Sőt, a tíz évig hibátlanul működő gép példája sem feltétlenül jelenti azt, hogy azt a bizonyos márkát kell választanunk.

A kiválasztás szempontjai között számos tulajdonságot érdemes említeni. Mindenekelőtt azt érdemes megfontolnunk, hogy hagyományos elöltöltős, felültöltős vagy esetleg keskeny mosógépet szeretnénk használni. Mindhárom típus rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, így elsősorban a saját igényeink alapján érdemes választanunk. A hagyományos gépek nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, a használatuk során le kell hajolni, viszont kiváló energiahatékonysággal rendelkeznek és a mosószerrel is gazdaságosan bánnak. A felültöltős gépek a helytakarékosság bajnokai, esetüknek az ajtónyitás helyigényével sem kell foglalkoznunk, hacsak nem szeretnénk egy falipolc alatt elhelyezni a gépet. A keskeny gépek a két típus kompromisszumos megoldását jelentik, amelyek nagyszerűen használhatók akár kisebb fürdőszobákban is.

Természetesen arra is figyelmet kell fordítanunk, mekkora töltet mosására alkalmas gépet választunk. Amennyiben egyedül élünk és nem szeretnénk rendszeresen munkaruhákat mosni, akár egy kisebb dobbal rendelkező gép is megfelelő választást jelenthet; nagyjából 4 kilogrammos töltet képes kielégíteni az igényeinket ilyen esetben. Amennyiben kisebb háztartást vezetünk az 5-6 kilogrammos kapacitás jelenthet optimális választást. Népesebb családok számára legalább 7 kilogrammos dobkapacitásra van szükség.

Ugyanakkor arról szem szabad megfeledkezni, hogy a programok és funkciók alapjaiban meghatározzák, milyen szolgálatot tesz számunkra a kiválasztott mosógép. Az általánosnak nevezhető funkciók, mint a gyapjú- és pamutmosás vagy a főzőprogram természetesen minden gép esetében használható, de az antibakteriális mosás általában csak a „jobb felszereltséggel” rendelkező gépek esetében adott. Ha kisbaba van a családban, mindenképpen érdemes figyelmet fordítani erre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!